Ženy do 40 let by neměly kouřit, navrhuje ruský poslanec

Moskva – Poslanec opozičních komunistů předložil ve Státní dumě návrh zákona, podle kterého by se měl zakázat prodej tabákových výrobků všem ženám mladším 40 let a ženám doprovázeným nezletilými dětmi. Za porušení zákazu by hrozila pokuta v rozmezí od 3 000 do 150 000 rublů (1 800 až 90 000 korun). Člen dolní komory Ivan Nikitčuk prý chce tímto způsobem ženám pomoci zřeknout se zlozvyku, který je škodlivý pro jejich organismus.

Pokud by předlohu schválily obě komory parlamentu a podepsal prezident Vladimir Putin, pak by ženy mladší čtyřiceti let či ženy doprovázené dětmi měly zakázáno nejen tabákové výrobky kupovat, ale i kouřit.

V případě, že si prodejce nebude jist stářím zákaznice, má si vyžádat předložení osobních dokladů, které doloží její věk, resp. věk jejích potomků. Opatření se má navíc vztahovat nejen na Rusky, ale i na cizinky. Výše pokut by měla záviset na tom, zda je za prodej sankcionována fyzická či právnická osoba.

Věkovou hranici pro prodej tabákových výrobků má stanovenou většina zemí. Nejčastěji se pohybuje v rozmezí od 18 do 21 let, některé státy ovšem umožňují prodej cigaret už šestnáctiletým.

Putin zahájil tažení proti kuřákům

Rusko se donedávna jevilo jako země tabáku zaslíbená. Nikotinu propadly skoro dvě pětiny tamní dospělé populace a cigarety byly relativně levné. Poměry se však od loňského léta zpřísňují – od začátku června například platí zákaz kouření v restauracích a barech.

Tento zákaz vzešel z iniciativy prezidenta Vladimira Putina, který se snaží podpořit zdravý životní styl a zastavit pokles počtu obyvatel, trvající od rozpadu Sovětského svazu. Proti opatření prý intenzivně lobbovaly zahraniční tabákové firmy, které kontrolují zhruba 90 procent ruského cigaretového trhu v odhadované hodnotě 20 miliard USD (přes 400 miliard korun).

Cigareta
Zdroj: Wavebreak Media LTD/ČTK/WAVEBREAK

Kreml chce přitlačit na kuřáky rovněž zvýšením spotřebních daní. Ty v Evropě představují kolem 60 procent ceny krabičky cigaret, v Rusku pouze 17 procent. Putinova administrativa doufá, že podíl kuřáků v dospělé populaci sníží do roku 2020 na 25 procent ze současných 39 procent. Podíl uživatelů tabáku mezi dospělými patří v Rusku mezi nejvyšší na světě.

S tvrdšími podmínkami pro kuřáky počítá i Evropská unie, jejíž poslanci schválili koncem února tzv. tabákovou směrnici. Ta zavádí třeba výraznější varování na krabičkách nebo zákaz cigaret s příchutí. Brusel chce tímto způsobem odradit od kouření mladé lidi (čtěte víc).