Ozbrojenci znovu zaútočili na letiště v Karáčí

Karáčí – Letiště v největším pákistánském městě Karáčí se znovu stalo terčem útoku ozbrojenců. Napadli výcvikové zařízení letištních bezpečnostních sil, před kterým se rozpoutala přestřelka. Všechny lety byly kvůli novým násilnostem krátkodobě pozastaveny. Útok trvající několik desítek minut nemá žádné oběti. V noci na pondělí zahynulo při útoku povstalců Talibanu na mezinárodní letiště v Karáčí 36 lidí.

Dnešní akci zaměřenou proti akademii, která patří bezpečnostním jednotkám pověřeným ostrahou letiště, provedla skupina radikálů na motorkách. Ozbrojenci zahájili palbu na budovu a uprchli poté, co bezpečnostní složky střelbu opětovaly.

Tiskové oddělení pákistánské armády uvedlo, že útočníci byli čtyři, podle mluvčího akademie byli pouze dva. Pákistánská armáda na místo vyslala vojáky „na podporu bezpečnostních sil, které bojují s teroristy“. Bezpečnostní síly výcvikové zařízení obklíčily a zahájily pátrání po ozbrojencích. Svědci viděli, jak se na místo sjíždějí sanitky.

K incidentu se vzápětí, stejně jako předtím k nedělní akci, přihlásila pákistánská odnož Talibanu. „Přijímáme odpovědnost za další úspěšný útok proti vládě a jsme připraveni v takových útocích pokračovat,“ řekl mluvčí Talibanu Šahidulláh Šahíd.

Agentura AFP napsala, že přepadená akademie se nachází asi 500 metrů od hlavního vjezdu do letištního komplexu a ještě o něco dál od terminálů pro cestující. Mluvčí pákistánského civilního letectví informoval, že lety byly pozastaveny a pasažéři evakuováni. Přerušení provozu ale netrvalo dlouho.

Také v neděli večer podnikli útok na letiště v Karáčí příslušníci pákistánského Talibanu. Bitva o nákladní terminál trvala několik hodin. Armáda za svítání oznámila ukončení bitvy, to se ale ukázalo jako předčasné, protože se vzápětí zase ozvala palba. Teprve začátkem pondělního dopoledne mohla pákistánská armáda prohlásit, že má letiště pod kontrolou. Při boji přišlo o život deset islamistů a 26 dalších lidí, převážně členů ostrahy letiště.

Taliban (Tehríke Taliban, TTP) představuje pro Pákistán největší domácí hrozbu. TTP vzniklo oficiálně v prosinci 2007, jeho základy ale byly položeny již v roce 2002, krátce po americké invazi do Afghánistánu. Povstalecké boje si od té doby vyžádaly více než 45 000 lidských životů.

Podle některých analytiků dokazují útoky Talibanu na karáčské letiště z posledních dvou dnů neúspěch strategie premiéra Naváze Šarífa, jehož vláda se v uplynulých měsících snažila vést se zástupci Talibanu mírová jednání.