Německem se přehnala silná bouře, za sebou nechala několik obětí

Düsseldorf – Nejméně šest lidí zabila v noci na dnešek silná bouře v německém Severním Porýní – Vestfálsku. Desítky lidí byly zraněny, živel způsobil milionové škody. Poryvy větru dosahovaly až 150 kilometrů za hodinu. Bouře vyvracela stromy i sloupy elektrického vedení, což značně zkomplikovalo dopravu. Přechodně muselo být uzavřeno i letiště v Düsseldorfu. V nejlidnatější spolkové zemi šlo o nejhorší bouři od řádění orkánu Kyrill v lednu roku 2007.

Tlaková níže Ela řádila zejména v Severním Porýní – Vestfálsku, ale hmotné škody způsobila také v Dolním Sasku. Prudké bouřky, včetně krupobití a orkánů, hrozí ve velké části Německa. Vyhnout by se měly jen jihovýchodu a severozápadu země.

Ze zříceného altánu v Düsseldorfu hasiči kromě tří mrtvých vyprostili i tři zraněné, z toho dva těžce. Lidé se do budovy chtěli schovat před bouřkou, nakonec však na ni spadl vyvrácený strom. Pád stromu v Kolíně nad Rýnem byl také příčinou úmrtí zhruba padesátiletého cyklisty. Podle policie strom zřejmě zasáhl blesk. Stejným způsobem přišel o život jeden člověk v Krefeldu. Šestou oběť pak hlásí z Essenu. Příčinou úmrtí tam podle všeho byl srdeční záchvat.

Německem se prohnala silná bouře (zdroj: ČT24)

Policie v Severním Porýní – Vestfálsku v noci na dnešek vyjížděla k téměř 5 000 zásahům. Třicet lidí bylo vážně a 37 lehce zraněno. V regionu bylo rovněž napočítáno 90 dopravních nehod souvisejících s počasím. Jenom v Duisburgu policie vyčíslila materiální škody na 1,2 milionu eur (zhruba 33 milionů korun).

Na dálnicích se během dopravních špiček tvořily až 30kilometrové kolony. Některé silnice byly uzavřeny úplně. V některých městech úřady vyzvaly občany, aby raději zůstali doma.

Provoz přerušilo letiště i železnice

Bouře doprovázené prudkým deštěm a silnými větry udeřila na Severní Porýní – Vestfálsko po třídenních vedrech. Vynutila si i přechodné uzavření letiště v Düsseldorfu. Poryvy větru dosahovaly síly až 150 kilometrů za hodinu. Některé lety byly přesměrovány a deset bylo zrušeno. Letiště obnovilo provoz kolem 22:00 SELČ.

Navíc v samotné metropoli spolkové země některé ulice zablokovaly kmeny vyvrácených stromů. Kvůli poničeným trolejím se ve městě zastavila tramvajová doprava a výpadky elektrického proudu způsobily potíže i v podzemní dráze.

Bouřka narušila také železniční dopravu. Německé dráhy ráno uvedly, že na některých tratích je stále přerušen provoz a řada vlaků bude mít velké zpoždění. Kvůli poškozeným silnicím přitom byl problém i s nasazením náhradní autobusové dopravy.