Ponomarjov byl zatčen a zbaven funkce starosty Slavjanska

Slavjansk - Jeden z předáků východoukrajinských radikálů Vjačeslav Ponomarjov byl podle separatistů zatčen a zbaven funkce lidového starosty Slavjansku. O důvodech, proč se povstalci jednoho ze svých vůdců zbavili, nejsou zatím žádné imformace. Stotisícový Slavjansk je v kritické situaci: střelba ukrajinské armády podle povstalců „srovnala se zemí“ polovinu domů. Jsou zde přerušeny dodávky elektřiny, vody i plynu. Rodiny vystrašené nekončícími přestřelkami a explozemi hledají cestu, jak město opustit.

Ponomarjov se v posledních týdnech stal hlavním mluvčím extrémně radikálního křídla separatistů. Po zvolení nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka dramaticky odmítl jakékoli výzvy ke smíru s Kyjevem a Porošenka označil za ďáblova vyslance. „Nový prezident je monstrum, které se ukrývá pod nevinnou maskou čokoládového zajíčka,“ řekl Ponomarjov s narážkou na řetězec čokoládoven Roshen, který nový prezident vlastní. Sám Ponomarjov byl před vypuknutím krize ředitelem textilního závodu a majitel továrny na výrobu toaletních mýdel.

„Lidovým starostou“ se Ponomarjov stal v polovině dubna po útoku separatistů na slavjanskou kancelář ukrajinské tajné služby SBU. Před ním stála v čele slavjanské radnice Nella Štepová, která po nástupu vzbouřenců podala demisi. Nástupcem Ponomarjova se prý stal Vladimir Pavlenko.

Vedoucí představitelé povstalecké Doněcké lidové republiky, na jejímž území se Slavjansk nachází, o výměně Ponomarjova nic nevědí. Agentuře ITAR-TASS řekli, že o odstranění „lidového starosty“ nerozhodli. Informaci nemohou potvrdit, protože spojení se Slavjanskem, který je obklíčen ukrajinskou armádou, je prakticky nulové.

Slavjanský obchod s potravinami dostal při bojích zásah od ukrajinských vojáků
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Lidé prchají ze zbídačeného města

„Je možné konstatovat, že polovina všech stavení ve městě je už srovnána se zemí,“ řekl mluvčí povstalecké skupiny Jihovýchodní fronta Konstantin Knyrik. Ve městě nefunguje mobilní spojení, lidé tráví noci v protiletadlových krytech. Střepiny granátů už usmrtily řadu civilistů včetně šestileté dívky a dvanáctiletého chlapce.

Ve Slavjansku už došly zásoby benzinu, prakticky všechny čerpací stanice jsou uzavřené, pokud je už dříve nezničil zásah z minometu. Pohonné hmoty prý nemá k dispozici ani záchranná služba. Palivo do Slavjansku dovážejí dobrovolníci z nedalekého Kramatorsku. I tam se ale od pondělí intenzivně bojuje.

Díky pomoci Červeného kříže je ve Slavjansku zatím dostatek léčiv. Vázne ale zásobování potravinami, nemluvě o výplatě mezd, která se prakticky zastavila.

Slavjansk, považovaný za hlavní baštu proruských radikálů na východě Ukrajiny, je už řadu týdnů v obklíčení. Všech devět výpadovek z města kontroluje ukrajinská armáda a jednotky Národní gardy. Povstalci ostřelují armádní posty z granátometů a těžkými kulomety, prorazit blokádu se jim ale nepodařilo.

Steinmeier, Lavrov a Sikorski se sešli kvůli ukrajinské krizi
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Schůzka v Petrohradě podpořila ukrajinský dialog

Podmínkou pro obnovení míru na Ukrajině je podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova bezpodmínečné a okamžité příměří a zahájení dialogu mezi Kyjevem a povstalci na východě země. „Jsme přesvědčeni - a naši partneři, pokud vím, s tím názorem souhlasí - že bez ohledu na různé výklady rozličných událostí, které se seběhly během ukrajinské krize, je dnes nezbytné se soustředit na bezpodmínečné a okamžité příměří a na zahájení dialogu,“ řekl Lavrov po jednání se svým německým a polským protějškem.

Polský ministr zahraničí Sikorski považuje za příznivý signál prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že je připraven respektovat výsledky nedávných ukrajinských prezidentských voleb. „Je to krok správným směrem,“ řekl polský představitel. Rusko by podle něj mohlo přispět k uvolnění napětí tím, že zablokuje přepravu bojovníků a výzbroje přes rusko-ukrajinské hranice. Kyjev měl nicméně podle Sikorského plné právo zakročit proti vzbouřencům silou.

Lavrov na tiskové konferenci zdůraznil, že budoucích diskusí o státním uspořádání Ukrajiny se musejí zúčastnit i zástupci odbojných východoukrajinských regionů. „Ukrajinci musejí zasednout za jednací stůl a dohodnout se sami mezi sebou. Ruská federace bude takové kroky podporovat. Příčiny krize spočívají uvnitř Ukrajiny a sami Ukrajinci musejí najít cestu ven,“ dodal ruský ministr.

Lavrov pochválil nového prezidenta Petra Porošenka za jeho dnešní pokyn k vytváření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů ze zón bojových akcí. Za slovy nyní podle ruského ministra musejí následovat činy.

Vydáno pod