Novým izraelským prezidentem je Reuven Rivlin

Jeruzalém – Izraelští poslanci zvolili novým prezidentem bývalého předsedu zákonodárného sboru Reuvena Rivlina. Rivlin porazil poslance Meira Šetrita, který spolu s ním postoupil do vyřazovacího kola. Rivlin patří ke koaliční straně Likud a od začátku byl považován za favorita volby. Slavnostní přísahu složí 24. června.

Izraelské sdělovací prostředky píší, že volba se konala po jedné z nejtvrdších kampaní, kterou provázelo několik skandálů. Jeden z uchazečů Benjamin ben Eliezer se například musel těsně před hlasováním kandidatury vzdát. Hlasování bylo tajné a poslanci se nemuseli držet stranických doporučení.

Z hlasování po prvním kole vypadli bývalá předsedkyně parlamentu Dalia Iciková, laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Šechtman a bývalá členka nejvyššího soudu Dalia Dornerová. Zatímco o tom, že Rivlin postoupí do druhého kola, se nepochybovalo, o jeho soupeři se moc nespekulovalo. Nejistotu vyvolávala vzpomínka na volby v roce 2000, v nichž byl za favorita považován Šimon Peres, a přesto prohrál s Mošem Kacavem. Peres vyhrál až další volby v roce 2007 a jeho sedmiletý mandát skončí 15. července.

Horizont: Do čela Izraele přichází Reuven Rivlin (zdroj: ČT24)

Do mírových jednání zasahovat nehodlá

Již minulý měsíc v rozhovoru pro list Times of Israel Rivlin slíbil, že jestliže se stane prezidentem, nebude zasahovat do rozhodnutí izraelských politiků, která se budou týkat mírových jednání a dalších podobných témat. 

Reuven Rivlin přijímá gratulace od Benjamina Netanjahua
Zdroj: Dan Balilty/ČTK/AP

S šéfem strany Likud, současným premiérem Benjaminem Netanjahuem, neměli poslední dobou příliš vřelé vztahy. Netanjahu nicméně po volbě Rivlina naznačil, že nyní se situace změnila. „Vím, že jako prezident uděláte vše, abyste splnil dva úkoly - sjednotíte národ a ukážete jednotu i navenek tváří v tvář vnějším výzvám,“ uvedl Netanjahu. „Slibuji, že jako premiér z podobného prostředí s vámi budu spolupracovat,“ dodal.

Rivlin hned po zvolení uvedl, že mnoho let byl politikem, nyní ale na stranickou politiku musí zapomenout a stát se „mužem celého národa“. Po hlasování čekal nastupující hlavu státu hned první telefonát od dosluhujícího prezidenta Perese. Podle izraelských médií mu nynější izraelský vůdce pogratuloval a slíbil, že je připravený mu v tomto přechodném období pomoci. Rivlin mu prý měl říci, že nebude jednoduché na něj navázat vzhledem k tomu, co všechno dokázal.

Rivlinovi je 74 let, profesí je právník a do parlamentu byl poprvé zvolen v roce 1988. V roce 2001 se stal ministrem ve vládě bývalého premiéra Ariela Šarona a o dva roky později byl zvolen do čela parlamentu. Patřil tehdy k velkým kritikům Šaronova plánu stažení z pásma Gazy. Rovněž se vždy klonil spíše k variantě vzniku konfederace s Palestinci, než k tomu, že by měli samostatný stát. O prezidentskou funkci se ucházel i v roce 2007, postoupil do druhého kola, ale z něj pak ve prospěch Perese odstoupil.