Neměl jsem pokládat funkci, lituje německý exprezident

Berlín – Christian Wulff prý udělal chybu, když v roce 2012 rezignoval na funkci německého prezidenta. Podlehl tehdy tlaku médií, v nichž se objevily informace o tom, že přijal za zvýhodněných podmínek půjčku. Při představení své knihy Ganz oben – ganz unten (Úplně nahoře – úplně dole) dnes Wulff v Berlíně připomněl, že ho soud letos v únoru podezření z neoprávněného přijímání výhod zprostil.

„To, že jsem odstoupil, byla chyba. I dnes bych byl správným mužem v té funkci,“ řekl Wulff. Podle něj ale problém začal už v okamžiku, kdy státní zastupitelství v Hannoveru podalo žádost o odebrání jeho imunity. „Prokurátor měl prázdné ruce, opíral se pouze o informace z médií,“ prohlásil bývalý prezident.

Wulff také prohlásil, že jeho případ ukazuje na problémy v německém státním systému. „Děsí mě, že justice tolik podléhá médiím. Podle mě se tím ohrožuje její nezávislost,“ řekl bývalý prezident. Podle něj tak silné postavení médií, která přitom nemají dostatečnou sebekontrolu, ohrožuje německou demokracii.

Exprezident Wulff lituje, že rezignoval na funkci (zdroj: ČT24)

Wulff se rolí médií v německé společnosti a dopadem jejich vlivu na politiku detailně zabývá ve své knize, která podle něj není napsána jako paměti, ale jako studie politické kultury v Německu. Zároveň ale odmítá, že by šlo o nějaké vyřizování účtů za tlak, jemuž byl vystaven. „Ta kniha není útokem na média jako taková. Jasně rozlišuji mezi jednotlivými tituly a mezi jednotlivými novináři,“ řekl.

Zároveň ale připustil, že jeho mediální obraz mohlo poškodit i to, že se v mnoha případech choval neobratně. „Neměl jsem dostatečný odstup. Už jako premiér Dolního Saska jsem neměl jezdit na dovolenou se svými přáteli z podnikatelského prostředí. Na své funkce v podnicích jsem měl rezignovat hned v okamžiku, kdy mě nominovali na prezidenta,“ řekl Wulff. „Prostě jsem dělal chyby – jako každý člověk.“

Bývalý prezident také uvedl, že knihu napsal ve snaze vysvětlit své někdejší konání a získat zpět svou čest. „Vadí mi, že i když jsem byl právně očištěn, pořád se objevují spekulace o tom, jak to všechno vlastně bylo doopravdy,“ řekl.

Christian Wulff se v roce 2010 jako jednapadesátiletý stal nejmladším německým prezidentem v poválečné historii. V prosinci 2011 se v médiích objevila informace, že Wulff dříve jako dolnosaský zemský premiér přijal výhodnou půjčku 500 000 eur od manželky podnikatele Egona Geerkense. Poté se v tisku objevily zprávy o dalších Wulffových vazbách na vlivné podnikatele. V lednu 2012 vyšlo najevo, že Wulff vyvíjel tlak na šéfredaktora deníku Bild, aby nezveřejňoval chystaný materiál o oné půjčce. V únoru 2012 Wulff na prezidentský úřad rezignoval. Poté jako vůbec první německý exprezident stanul před soudem kvůli podezření z neoprávněného přijímání výhod. Případ se týkal toho, že si ještě jako dolnosaský premiér nechal zaplatit část pobytu (720 eur, zhruba 20 000 korun) na bavorském pivním festivalu Oktoberfest. Soud ho letos v únoru obvinění zprostil, rozsudek je zatím nepravomocný.

Vydáno pod