Dost bylo Thaçiho, hlásí spojená kosovská opozice

Priština – Plán na vytvoření nové vlády dnes oznámily kosovské opoziční strany, které se spojily ve snaze zabránit tomu, aby již potřetí za sebou sestavoval kabinet dosavadní premiér a vítěz nedělních voleb Hashim Thaçi. Na předsedu vlády pro příští čtyři roky opozice navrhuje Ramushe Haradinaje - někdejšího velitele povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zbavil obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Hashim Thaçi má šanci být potřetí premiérem (zdroj: ČT24)

Thaçiho Demokratická strana Kosova (PDK) sice vyhrála nedělní předčasné volby, nicméně čeká ji obtížné hledání koaličních partnerů. S postupem opozice tato vládní strana nesouhlasí. „Ústava jasně říká, že mandát sestavit vládu náleží vítězi voleb, což je v tomto případě PDK,“ uvedla strana ve svém prohlášení. „Porušují ústavu,“ doplnil pak dosluhující místopředseda kosovské vlády Hajredin Kuçi.

PDK nedělní volby, které doprovázela velmi nízká volební účast, vyhrála se ziskem 31 procent hlasů. Haradinajovo Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK) se spojilo s Demokratickým svazem Kosova (LDK), který skončil druhý, a rovněž s odpadlíky z Thaçiho strany. Nacionalistické hnutí Sebeurčení, které skončilo třetí, již uvedlo, že výše zmíněnou koaliční vládu podpoří. „Nebude už žádná třetí Thaçiho vláda,“ prohlásil vůdce této strany Albin Kurti.

Všechny tyto opoziční strany by měly mít dohromady více než polovinu hlasů v zákonodárném sboru. Konečné oficiální výsledky hlasování ale stále nebyly zveřejněny a podle některých spekulací čekání na ně může trvat až několik týdnů. Zda bude mít AAK možnost sestavit vládu dříve než PDK, zatím není jasné.