Islamisté obsazují sever Iráku, vláda chce vyhlásit výjimečný stav

Mosul – Jedenáct let po pádu Saddáma Husajna dostávají islamisté napojeni na al-Káidu významné části Iráku pod svoji kontrolu. Irácký premiér Núrí Málikí požádal parlament o vyhlášení výjimečného stavu kvůli situaci v severní provincii Ninive, kterou obsadilo několik stovek islámských radikálů. Později místní představitelé oznámili, že se ozbrojencům podařilo obsadit i šest oblastí v severní provincii Kirkúk a dvě v sousední provincii Saláhaddín.

Islamisté v Iráku dobývají důležité oblasti (zdroj: ČT24)

Málikí v televizi přečetl několikabodový plán, který má pomoci situaci vyřešit. Vláda se mimo jiné obrací také na zahraniční partnery včetně OSN. Premiér požádal parlament, aby svolal mimořádnou schůzi a rozhodl o vyhlášení mimořádných opatření a všeobecné mobilizace.

Předseda parlamentu Usáma Nudžajfí už předtím řekl, že do rukou radikálů padla celá provincie Ninive včetně jejího střediska Mosulu. Požádal o pomoc amerického velvyslance v Iráku a vyzval vládu a kurdskou regionální vládu, aby do Ninive poslaly posily. „Mosul je mimo kontrolu státu a vydán napospas ozbrojeným mužům. Prostřednictvím tlampačů vysvětlují, že přijeli město osvobodit a že útočit budou jenom na ty, kdo budou proti nim,“ sdělil jeden z iráckých představitelů.

Radikálové hlásící se k Islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL), což je sunnitská organizace napojená na al-Káidu, obsadili komplex mosulských vládních institucí v pondělí večer po několikadenních bojích. Založili také požáry na policejních stanicích a osvobodili vězně.

Obsazení dvou oblastí z provincie Saláhaddín potvrdil nejmenovaný armádní generál. Radikálové se prý dostali do míst, odkud se předtím stáhly bezpečnostní složky. Podobným způsobem se ocitlo v jejich rukou i šest oblastí v další provincii Kirkúk. Samotné město Kirkúk leží přes 230 kilometrů severně od Bagdádu a stejně jako v celé provincii v něm žije smíšená komunita Arabů, Kurdů a Turkmenů. Kurdové usilují o připojení města k severoiráckým kurdským autonomním provinciím, čemuž se ale centrální vláda brání. V okolí města jsou významná naleziště ropy.

Politolog Azíz Džabr k současné situaci uvedl, že „pád Ninive je nebezpečnou hrozbou pro celý Irák“. To, že na některých místech vojáci a policisté uprchli, podle něj dokládá napojení povstalců na tyto složky.

Americké ministerstvo zahraničí útoky v Mosulu odsoudilo a situaci označilo za „extrémně vážnou“. Irácké vládě Američané nabídli svou pomoc. Znepokojení nad současnou bezpečnostní situací v Iráku vyjádřil i šéf OSN Pan Ki-mun.

ISIL využívá současné politické situace, kdy Málikí stále vyjednává s případnými koaličními partnery o složení vlády. Volby se konaly na konci dubna. ISIL se prezentuje jako ochránce zájmů sunnitů, které prý vláda šíity Málikího bude utiskovat jako dosud. Radikálové zahájili větší tažení v sunnitské provincii Anbár začátkem roku a podařilo se jim částečně obsadit tamní středisko Ramádí a rovněž Fallúdžu. Armáda sice proti bojovníkům zahájila protiofenzivu, ale města pod kontrolou dodnes nemá.