Marine mi vrazila kudlu do zad, stěžuje si Jean-Marie Le Pen

Paříž - Bývalý vůdce francouzské Národní fronty (FN) a její čestný předseda Jean-Marie Le Pen kritizuje styl politiky své dcery Marine. Podle něj strana zapadá do komfortního politického mainstreamu. Le Pen se cítí svou dcerou a nástupkyní v čele FN zrazen - zrušila mu totiž na stranickém webu videokoutek, na němž pravidelně komentoval současné dění. Stalo se tak poté, co Le Pen v pátek pobouřil veřejnost dalším svým zjevně antisemitským výrokem.

Ve svém posledním vystoupení na portálu strany Le Pen kritizoval několik umělců, kteří se veřejně stavějí proti FN. Stranu označují za krajně pravicovou a nebezpečnou. Ke zpěvákovi Patricku Bruelovi, o němž je známo, že je Žid, ostřílený politik poznamenal, že „příště uděláme várku do pece“, a ještě se spokojeně zasmál. To vyvolalo v zemi vlnu protestů a i Le Penová se od otcových slov veřejně distancovala.

„Dcera mi vrazila nůž do zad. To ona vytvořila problém. Kdyby se nevyjádřila, polemika by netrvala déle než šest hodin. Ve svých 85 letech se nehodlám měnit. Pokud je štvu, ať mě zabijí. Sebevraždu nespáchám. Chci vás předem varovat, že pokud se brzy stane nějaká nehoda, tak to nebude z mé vůle,“ citoval dnes Le Pena web LesInrocks v článku s titulkem Mezi Jeanem-Mariem a jeho dcerou je vyhlášena válka.

Le Pen byl již v minulosti několikrát odsouzen za šíření rasové nenávisti a za popírání nacistických zločinů, konkrétně za výrok, kterým plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech bagatelizoval jako „detaily historie“.

Le Penovi zažívají nejtěžší roztržku v době největšího úspěchu (zdroj: ČT24)

Europoslankyně Le Penová se od převzetí vedení strany v lednu 2011 snaží zbavit FN extremistické pověsti, kterou organizace získala v dobách, kdy straně vládl její otec. Tato strategie přispěla k jejímu dobrému výsledku v prezidentských volbách v roce 2012 a k vítězství FN v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Formace v nich získala čtvrtinu hlasů francouzských voličů a Le Penová věří, že může být velmi úspěšná i v prezidentských a parlamentních volbách v roce 2017.