Další bouřky v Německu přinesly záplavy

Berlín – Spolkové země Hesensko a Dolní Sasko po další vlně bouří v noci na dnešek postihly záplavy. Přes Severní Porýní-Vestfálsko se bouře přehnaly v úterý, s následky se území stále vypořádává. Zavřené zůstaly desítky škol a přerušená je i páteřní železniční osa Kolín nad Rýnem - Düsseldorf. Bouřky zasáhly také střední a východní část země a způsobily problémy na železnici v okolí Berlína.

V hesenském Kasselu přívalové deště způsobily záplavy a donutily k evakuaci jednu z nemocnic a pečovatelský ústav. Zaplaveny byly také desítky sklepů, značná část dvousettisícového města se kvůli bouři ocitla bez proudu.

V Dolním Sasku byla krátkodobě zaplavena dálnice A7, nehody ale nikoho o život nepřipravily. Desítky polámaných stromů zasáhly domy nebo zaparkovaná auta. Podle televize N24 hasiči v jižní části Dolního Saska od půlnoci do časných ranních hodin zasahovali na více než 250 místech.

Dopoledne způsobily bouře záplavy v Rostocku, padající stromy poškodily mnoho zaparkovaných aut. Silný vítr lámal stromy také v Braniborsku. Kvůli padlým kmenům musela železniční společnost Deutsche Bahn přerušit provoz na hlavních tratích z Berlína do Hannoveru a z Berlína do Hamburku. Vlaky jezdí po objízdných trasách a nabírají až tříhodinová zpoždění. Německé metropoli se ale hlavní bouřková fronta vyhnula.

No comment: Následky bouřek v Německu (zdroj: ČT24)

Severní Porýní-Vestfálsko se stále vyrovnává se škodami po úterních bouřkách, popadané větve přerušily dálkové železniční spojení mezi severem a jihem spolkové země. Německé dráhy zatím neumějí odhadnout, kdy se dopravu podaří obnovit. Mimo provoz je také většina místní železniční dopravy v Düsseldorfu, kde zůstaly uzavřeny tři desítky škol a školek.

Dálnice v Severním Porýní – Vestfálsku se podařilo vyklidit a podle místních úřadů by měly být plně sjízdné. Na mnoha místech se ale stále tvoří zácpy. Podle předběžné analýzy způsobily bouře jen v Severním Porýní – Vestfálsku škody v řádu desítek milionů eur. Na odhad škod na celoněmecké úrovni je zatím příliš brzy.