Přísné zákony nic nezmůžou. Silničního hazardu v Polsku povážlivě přibývá

Varšava – Polsko má stále větší problémy s bezohlednými řidiči, kteří se odmítají chovat na silnici podle pravidel. Smutný trend má přitom tragické následky – v přepočtu na obyvatele vykazuje země nejvyšší procento smrtelných dopravních nehod v celé Evropské unii. Veřejnost naposledy pobouřily záběry řidiče, který se proháněl varšavskými ulicemi rychlostí kolem 200 kilometrů za hodinu.

Polsko jako ráj silničních pirátů (zdroj: ČT24)

Hazardující muž se svým riskováním neváhal pochlubit a video z jízdy sám umístil na server YouTube. Policie po něm už usilovně pátrá a tvrdým trestem se ohání dokonce premiér Donald Tusk. Sám ale připouští, že válku s agresivními řidiči zatím jeho vláda prohrává.

Problém přitom může být v první řadě s přístupem policie. Jak dokládá zmíněné video, jezdec bez problémů projel na třicetikilometrové trase Varšavou pod 16 dopravními kamerami, které sledují provoz ve městě. Nezastavila ho ani policejní hlídka, kolem které v jednu chvíli projel. „Obsluha těch pouličních kamer má před sebou hned několik obrazovek a toho člověka vždy uviděla jen asi půl vteřiny. Zmiňovaná policejní hlídka zase odbavovala nehodu,“ namítl mluvčí polské dopravní policie Marek Konakiewicz.

Podle dopravních expertů ale nejsou podobné excesy na polských silnicích ničím výjimečným. Nerespektování příkazů je v tamním provozu každodenním důkazem, že na silnici se Poláci nejsou schopni vzájemně respektovat, tvrdí předseda zájmového sdružení Janusz Popiel. Za pravdu mu přitom dávají i statistiky nehodovosti včetně mezinárodního srovnání. Poláci mají na kontě 93 mrtvých na 1 milion obyvatel. Obětí na silnicích je tak o polovinu víc, než je unijní průměr. Podobných nahrávek s piráty silnic přitom na internetu neubývá – spíše naopak.