Mezi Ukrajinou a Ruskem by mohla vyrůst železná opona pro 21. století

Kyjev – Ukrajinský miliardář a gubernátor Dněpropetrovské oblasti Ihor Kolomojskij navrhl, aby se na ukrajinsko-ruské hranici postavil plot s ostnatým drátem a pod proudem. Projekt lze prý realizovat během šesti měsíců a jeho cílem je „zabránit pronikání ze strany státu, který vede vůči naší zemi agresi“. Prezident Petro Porošenko na tento návrh zatím nereagoval.

Ukrajinská vláda obviňuje Rusko, že přes hranici posílá pomoc proruským separatistům na východě Ukrajiny, včetně zbraní a lidské síly.

Bariéra by měla stát na hranicích v Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti. Mělo by jít o pevný kovový plot v délce 1 920 kilometrů z velmi pevné oceli s ostnatým drátem, jímž by navíc procházel elektrický proud. V přístupu k plotu by měly bránit široké a hluboké příkopy a ostnaté dráty, a to jak z ukrajinské, tak ruské strany. Kromě toho by v prostoru mezi příkopy a stěnou měly být rozmístěny signální a protipěchotní miny.

Náklady stavby se odhadují na 100 milionů eur (2,7 miliardy korun). Na financování projektu by se měly podílet dárcovské fondy a řada podniků Dněpropetrovské oblasti.

Ukrajinsko-ruská hranice
Zdroj: ČT24
Ukrajinská armáda zvyšuje tlak na východě země (zdroj: ČT24)
Vydáno pod