Čtvrtý slovenský prezident Andrej Kiska se dnes ujímá funkce

Bratislava – Andrej Kiska se dnes v poledne na příštích pět let stane po Ivanu Gašparovičovi novým slovenským prezidentem. Jednapadesátiletý podnikatel chce podle svých slov prezidentskou funkci „polidštit“ a už v kampani sliboval, že bude bojovat za lidi. To dnes symbolicky potvrdí v prezidentské zahradě slavnostním obědem pro bezdomovce, děti z dětských domovů a seniory. Záznam Kiskovy inaugurace odvysílá ČT24 od 14:00.

Na slavnostní schůzi parlamentu v budově Reduty složí Kiska v poledne do rukou předsedkyně Ústavního soudu Ivetty Macejkové prezidentský slib a přednese inaugurační projev. Po vojenské přehlídce se čtvrtý slovenský prezident vydá pěšky do katedrály sv. Martina na ekumenickou pobožnost Te Deum. Cestou bude hovořit s občany. Přibližně o půl třetí předá Kiskovi klíče od prezidentského paláce odcházející prezident Gašparovič. V prezidentské zahradě pak Kiska uspořádá slavnostní oběd pro bezdomovce, mladé lidi z dětských domovů a seniory. „Otevřu prezidentský úřad lidem, kteří potřebují pomoc nás všech. A alespoň takto symbolicky chci už první den ukázat, že pro mě budou při výkonu funkce prezidenta prioritou,“ zdůraznil Kiska.

Před šestou hodinou večer položí nový prezident na Děvíně věnec k památníku Brána svobody a kytici k památníku obětem železné opony. Následovat bude slavnostní večeře na Bratislavském hradě. Kromě představitelů státních orgánů, diplomatického sboru nebo církví je mezi 128 pozvanými hosty expremiérka Iveta Radičová, herec Juraj Kemka, zástupci úspěšných slovenských firem, dobročinných a nevládních organizací, zdravotníci a celosvětově úspěšní studenti. „Složení pozvaných hostů představuje to, proč jsem vstupoval do politiky. Pozval jsem lidi, kteří pomáhají druhým, i lidi, kteří sami potřebovali pomoc,“ řekl Kiska. Dodal, že s těmito lidmi se v úřadě hodlá setkávat častěji.

Podnikatel a nestraník Andrej Kiska se narodil 2. února 1963 v Popradu, kde dodnes žije. Vystudoval elektrotechnickou fakultu Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Pracoval jako projektant, počátkem 90. let odjel na rok a půl pracovat do USA, kde mimo jiné prodával v obchodu na benzínové pumpě. Po návratu na Slovensko začal podnikat. Zbohatl poté, co v roce 2005 prodal Všeobecné úverové bance své podíly ve společnostech Triangel a Quatro, které se zabývaly splátkovým prodejem a poskytováním půjček. Na prodeji vydělal v přepočtu přes deset milionů eur. Přibližně desetinu této sumy následně věnoval v roce 2006 na rozjezd nadace Dobrý anděl. Se svou současnou manželkou Martinou má dvě děti, další dvě pak má z prvního manželství.

Do prezidentských voleb šel jako nezávislý, kampaň financoval z vlastních prostředků. Během ní byl často kritizován za nedostatek politických zkušeností a čelil obviněním z lichvářství či příslušnosti ke scientologické církvi. Před volbami sliboval, že v případě zvolení daruje svůj prezidentský plat na charitu; chce si ponechat podíly ve firmách, v nichž je akcionářem, nebude ale aktivně vykonávat podnikatelskou činnost.

Kiska byl zvolen ve druhém kole koncem března. Podpořilo jej 1,3 milionu voličů, jeho protikandidát Robert Fico dostal 894 tisíc hlasů.

Od pondělí by měl nový prezident začít plnit sliby ze svého programu, které během volební kampaně shrnul do dvanácti bodů. Kiska tvrdí, že jeho soupeř z druhého kola prezidentských voleb - premiér Robert Fico - je pro něj partnerem, nikoliv protivníkem. „Předvolební boj skončil a teď musíme všichni, ať už jde o parlament, vládu, či premiéra, ale i o mě jako prezidenta, společně uvažovat o tom, jak naši zemi vést kupředu,“ říká Kiska. Analytici soudí, že sporům se sice nebude možné vyhnout, nicméně by měly být spíše věcné.