Ukrajina drží smutek, separatisté popírají existenci koridorů

Kyjev – Tři mrtvé ve vlastních řadách si vyžádal neúspěšný pokus proruských separatistů ve východoukrajinském Slavjansku prorazit obklíčení a zaútočit na kontrolní posty bojovníků Národní gardy. Přestřelky a minometné ostřelování jsou hlášeny i z Luhanska. Ukrajinská armáda oznámila, že otevřela humanitární koridor pro evakuaci civilistů z bojových zón, povstalci ale existenci koridorů popřeli.

Na Ukrajině je dnes vyhlášen státní smutek za 49 obětí sobotního sestřelení armádního letadla na luhanském letišti. Prezident Petro Porošenko pohrozil útočníkům tvrdou odvetou, podle některých ukrajinských médií v kyjevském parlamentu sílí volání po vyhlášení výjimečného stavu ve východních regionech.

Na luhanském letišti se střílelo i v noci na dnešek. Povstalci letiště dvakrát ostřelovali z granátometů a velkorážných kulometů. Útok nezpůsobil žádné ztráty, armáda odpověděla palbou z minometů.

Letadlo sestřelili povstalci

Proruští radikálové dnes rozšířili informaci, že dopravní letoun Il-76 si v sobotu mohla na luhanském letišti sestřelit ukrajinská armáda sama. „Na letišti trvají přestřelky už týden, bojují mezi sebou vojáci ze Lvova a Dněpropetrovska,“ uvedla tisková služba povstalců. „V sestřeleném letadle letěli dněpropetrovští výsadkáři. Vojáci ze Lvova možná chtěli změnit poměr sil.“ Samozvaná Luhanská lidová republika se přitom už v sobotu k útoku na ukrajinský letoun přihlásila s tím, že stroj „porušil nařízení lidového gubernátora Valerije Bolotova o bezletové zóně nad Luhanskem“. Sám Bolotov dnes nakonec vnesl do sporu jasno a potvrdil, že letadlo opravdu sestřelili povstalci. „Naše protivzdušné jednotky sestřelily Il-76, který převážel vojenskou techniku, munici a posily do našeho týlu,“ řekl a nevyloučil, že incident může armáda využít k dalšímu zesílení akcí proti civilnímu obyvatelstvu.

Na východě Ukrajiny údajně funguje humanitární koridor, separatisté to ale popírají

Ukrajinské bezpečnostní složky zřídily na východě země humanitární koridor pro evakuaci civilistů z bojových zón. Oznámil to mluvčí armádní „protiteroristické operace“ Alexij Lebeď, podle nějž armáda na kontrolních postech prohledává soukromé automobily a linkové autobusy a prchající civilisty doprovází dál do vnitrozemí. Vojáci podle Lebedě kontrolují, zda lidé opouštějící místa bojů nejsou příslušníky „teroristických skupin“.

Informaci o evakuačních koridorech nicméně popřel šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin. „Vytvoření koridorů nic nenasvědčuje. Hovořit o nějakých koridorech v podmínkách pokračujících bojů je nesmysl. Jde jen o další populismus,“ řekl Pušilin.

Zřízení evakuačních koridorů nařídil minulé úterý prezident Petro Porošenko. Chce tímto krokem zabránit dalším obětem mezi civilním obyvatelstvem. Podle neoficiálních údajů při střetech armády a Národní gardy s proruskými vzbouřenci zahynuly v Doněcké a Luhanské oblasti už stovky lidí.

NATO chce pomoci Ukrajině ubránit se tlaku Moskvy

Severoatlantická aliance připravuje kroky k tomu, aby pomohla Ukrajině ubránit se v konfrontaci s Ruskem. V rozhovoru se španělským listem El País to dnes řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, podle nějž Aliance připravuje balík pomoci, který chce doporučit ke schválení členským státům na schůzi ministrů zahraničí koncem června. Součástí tohoto balíku bude pomoc při reformě ukrajinských branných sil a při modernizaci ukrajinské armády.

Moskvu pobouřil incident u ruského velvyslanectví v Kyjevě

Diplomatickou dohru má dnes sobotní incident u ruského velvyslanectví v Kyjevě, které napadl dav demonstrantů rozhořčených sestřelením ukrajinského letadla. Demonstranti házeli na areál ambasády kamení, zápalné lahve a dělbuchy, poškodili několik aut a vyvrátili vstupní dveře. Místo ruské se na stožáru u velvyslanectví objevila ukrajinská vlajka.

Rusko v noci na dnešek požádalo o svolání Rady bezpečnosti OSN, žádost ovšem delegáti západních států vetovali. Jejich krok vyvolal prudkou reakci ruských poslanců, kteří obvinili Radu bezpečnosti z „krádeže mezinárodního práva“. Ministr zahraničí Sergej Lavrov si na postup Západu stěžoval v telefonátu kolegům z Německa a Francie Franku-Walteru Steinmeierovi a Laurentu Fabiusovi. USA útok na ruskou ambasádu odsoudily a vyzvaly ukrajinské úřady, aby se postaraly o adekvátní bezpečnost.

Násilný protest před ruskou ambasádou v Kyjevě
Zdroj: ČTK/ABACA/Kharchenko Sergii

Oleje do ohně dnes přililo video zveřejněné na serveru YouTube. Ministr zahraničí Andrij Deščycja, který v sobotu večer přišel demonstranty před ruské velvyslanectví uklidnit, se na něm připojuje k posměšnému popěvku hrubě urážejícímu prezidenta Vladimira Putina. Podle ruského ministerstva zahraničí tato epizoda jen ukazuje, jací lidé se v Kyjevě dostali k moci po pádu prezidenta Viktora Janukovyče.