Vyhněte se Keni, vyzvaly milice Šabáb a znovu udeřily

Mombasa (Keňa) – Somálské milice Šabáb po víkendovém masakru téměř padesáti lidí znovu zaútočily poblíž města Mpeketoni na keňském pobřeží. Podle místní policie nepřežilo pondělní útok patnáct lidí. Většina z nich prý byli policisté. České ministerstvo zahraničí vyzývá turisty, aby se při cestách do Keni vyhnuli nebezpečným oblastem.

Členové milicí Šabáb přijeli do třicetitisícového Mpeketoni na pobřeží Indického oceánu poprvé v neděli večer ve dvou dodávkách. Asi 50 ozbrojenců zaútočilo na hotely a benzinovou pumpu. Zabili 48 lidí a akci označili jako odvetu za „brutální represe keňské vlády proti muslimům v Keni“. Vyzvali turisty a další cizince, aby se Keni v zájmu vlastní bezpečnosti vyhýbali. Země se prý stala „válečnou zónou“.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta dnes prohlásil, že za útoky nestojí hnutí Šabáb, ale místní politické síly. Šlo prý o plánované etnické násilí namířené proti Keňanům. Nepřímo tak z odpovědnosti za čin obvinil početnou somálskou menšinu žijící na východě země.

Milice Šabáb bojují proti somálské vládě ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. Spáchali již několik teroristických útoků na území Keni v odvetě za keňskou účast ve vojenské mezinárodní misi, kterou na pomoc vládě v Somálsku vyslala Africká unie.

Ministerstvo varuje turisty: Vyhněte se krizovým oblastem

V květnu řada západních zemí kvůli zhoršené bezpečnostní situaci varovala své občany, aby do Keni nejezdili. Upozornění se tehdy týkalo právě pobřežních oblastí v okolí přístavu Mombasa.

České ministerstvo zahraničí dnes českým občanům doporučilo, aby se vyhnuli cestám do zvlášť rizikových keňských oblastí. Řadí k nim Mombasu a okolí, Severovýchodní provincii, zejména šedesátikilometrový pás při hranicích se Somálskem, a město Garissa s okolím, nairobskou čtvrť Eastleigh a dále pobřeží od ostrova Lamu na sever.