Beton polykající smog nebo airbag pro cyklisty? Oscaři za kreativitu rozdáni

Berlín – Evropský patentový úřad rozdával Oscary za kreativitu pro vynalézavé hlavy Starého kontinentu. Do finále evropské ceny vynálezců se dostali například tvůrci betonu polykajícího smog nebo airbagu pro cyklisty. Mezi laureáty jsou vynálezci technologie Bluetooth nebo LCD obrazovek.

Horizont: Ceny za kreativitu mají své vítěze (zdroj: ČT24)

Porota, ve které zasedal i legendární vynálezce Rubikovy kostky, letos v jedné z hlavních kategorií ocenila nejen samotný vynález, ale taky příběh člověka, kterého k práci přiměla tragédie ve vlastní rodině. Oceněným byl profesor Christofer Toumazou, elektrotechnik a nadšený šermíř. Jeho syn přišel o ledvinu kvůli genové mutaci, kterou lékaři mohli včas odhalit, kdyby mohli nahlédnout do jeho DNA. A právě tuhle možnost jim Toumazou nabízí. Genetickou informaci člověka převedl na jediný čip. „Lékař budoucnosti nebude nahlížet do vaší anamnézy, ale do vaší budoucnosti,“ uvedl.

Ve hře o evropské ceny byl i stavební beton s příměsí titanu, který dokáže vstřebávat smog, nebo nafukovací helma pro cyklisty. Největší aplaus ale přišel ve chvíli, kdy se dostalo na cenu pro člověka, jehož vynálezy používáme opravu všichni. Synchronizovaný blesk pro fotoaparáty nebo docela obyčejná hmoždinka – to jsou jen dva z patentů člověka, který jich má na kontě skoro 1 100, jen o málo míň, než Edison. Artur Fischer dostal cenu za celoživotní práci, ve které i ve 94 letech pokračuje. 

Evropská cena vynálezců má tvar plachty. Vynálezci mají přinést svěží vítr nejen vědě, ale i pro evropské hospodářství. Po vzoru jejich krále Artura Fischera. Jeho patenty dávají práci zhruba 4 000 lidí.