V USA znovu popravují, navzdory dubnovému selhání

Atlanta - Spojené státy vykonaly první dvě popravy od dubna, kdy byl za trýznivých okolností usmrcen Clytton Lockett odsouzený za vraždu devatenáctileté dívky. Americký Nejvyšší soud předtím odklad exekuce odmítl. Tentokrát se podle vězeňské správy popravy uskutečnily bez komplikací, smrt vždy nastala za deset minut po zavedení smrtící látky do těla odsouzeného, jak se předpokládalo.

Ve státě Georgia byl kolem 6:00 hod. SELČ popraven 58letý vrah Marcus Wellons, který v roce 1989 znásilnil a uškrtil 15letou dívku. Asi hodinu poté ve státě Missouri injekce se smrtící látkou ukončila život 43letého Johna Winfielda, který v roce 1996 zabil dvě přítelkyně své bývalé partnerky, kterou nejspíš ze žárlivosti postřelil tak, že oslepla. Nejvyšší soud v úterý zamítl v obou případech žádost o odklad popravy, kterou advokáti zdůvodňovali tím, že není známo přesné složení a působení smrtící látky.

Ve Spojených státech stále neutichlo pozdvižení, které vyvolala trýznivá poprava usvědčeného vraha Clyttona Locketta z 29. dubna. Ten po podání smrtící injekce s dosud nevyzkoušenou látkou trpěl křečemi, zatínal zuby a pokoušel se zvedat hlavu z lehátka, až po zhruba 40 minutách zemřel na infarkt.

  • Richard Dieter, ředitel střediska DPIC, které monitoruje výkony trestů smrti v USA: „Vyšetřování katastrofální popravy v Oklahomě ještě zdaleka neskončilo a celostátní přehodnocení všech procedur (poprav) teprve začalo. Provádění dalších poprav se jeví jako ukvapené, dokud nevíme, co se v Oklahomě udělalo špatně a jak tomu předejít.“

Ve Spojených státech je na dnešní večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) podle agentury Reuters plánována další poprava. Na Floridě má být usmrcen 63letý John Henry, který byl odsouzen za vraždu své ženy a pětiletého syna v roce 1985.