Farage dal dohromady euroskeptickou frakci – s účastí Macha

Brusel – Euroskeptickou frakci Evropa svobody a demokracie (EFD) sestavil v nově zvoleném europarlamentu lídr Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. Mezi 48 europoslanci ze sedmi zemí je také český poslanec za Svobodné Petr Mach. Vůči evropské integraci výrazně odmítavá UKIP vyhrála ve Velké Británii květnové volby do Evropského parlamentu. Má nyní 24 europoslanců a je ve frakci největší stranou.

„Budeme v předních liniích boje za obnovení svobody, národní demokracie a prosperity v Evropě,“ uvedl Farage v tiskové zprávě UKIP. Doplnil, že obnovení frakce, která měla v končícím europarlamentu 31 poslanců, naráželo na výrazný politický odpor. „Navzdory odporné a špinavé kampani proti nám se nám podařilo zformovat frakci v Evropském parlamentu,“ konstatuje Farage. Očekává, že se nyní po ustavení přidají ještě další strany z různých zemí EU.

Druhým výrazným uskupením je italské protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) Beppeho Grilla. Pro spojenectví jeho 17 europoslanců s Faragem se nedávno v internetovém hlasování vyslovila jasná většina členů. „Je to velké vítězství přímé demokracie,“ prohlásil podle tiskové zprávy UKIP o vzniku frakce Grillo.

Po dvou poslancích má v EFD nacionalistická formace Švédští demokraté a litevský Pořádek a spravedlnost exprezidenta Rolandase Paksase. Kromě Macha jsou nyní ve frakci také jeden lotyšský poslanec a jedna francouzská poslankyně z kandidátky Národní fronty Marine Le Penové, která se ovšem s Le Penovou názorově rozešla.

Z vytvoření frakce má Mach radost, jak sdělil České tiskové kanceláři. „Zažil jsem sám, jak těžké to vyjednávání bylo,“ podotkl a připomněl, že o podobně euroskepticky laděné strany a poslance se „přetahovaly“ EFD s Evropskými konzervativci a reformisty (ECR) a také vznikající pravicovou frakcí kolem francouzské Národní fronty Marine Le Penové. V rámci frakce se mu prý určitě bude lépe dařit prosazovat vlastní cíle než jako poslanci nezařazenému. Už dříve uvedl, že v europarlamentu chce dosáhnout změny unijních smluv tak, aby členství v eurozóně bylo dobrovolné a žádná země nemohla být nucena přijmout společnou měnu proti vůli občanů.

„Navíc myslím, že teď se budou postupně přidávat další, že nezůstaneme u sedmi stran,“ řekl Mach. Podle Macha by o vstupu mohl uvažovat například předseda slovenské strany Svoboda a solidarita Richard Sulík či výhledově Alternativa pro Německo (AfD), která je nyní součástí konzervativní ECR.

Lídr evropské kandidátky Svobodných Petr Mach
Zdroj: ČT24