Po boku ISIL bojují i další skupiny, koalice ale zřejmě nevydrží

Bagdád – V Iráku pokračuje tvrdý boj mezi vládními jednotkami a islamistickými radikály z ISIL. Po jejich boku přitom bojují i sunnitské organizace Nakšabandí a Muhammadova armáda, které sice ideologii ISIL nesdílejí, momentálně se ale navzájem podporují a fungují na principu 'nepřítel mého nepřítele je můj přítel'. Podle expertů ale toto spojenectví dlouho nevydrží.

Koordinaci jednotlivých skupin zajišťují právě příslušníci Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), jejich přístup je ale příliš razantní a výklad islámu příliš striktní. Skupina Nakšabandí sdružuje lidi blízké někdejšímu nejbližšímu spolupracovníkovi exprezidenta Saddáma Husajna Izzatovi Núrímu. Ten patří k nejhledanějším někdejším špičkám Iráku a je stále na útěku. Muhammadova armáda je složená ze členů bývalé vládní strany Baas, která je nyní zakázaná. V letech 2005 a 2006 bojovala proti americkým vojákům ve Fallúdži. Všem těmto skupinám prý poskytuje logistickou podporu stále existující základna strany Baas. V bojích je dále zastoupena Armáda mudžáhidů, již tvoří bývalí důstojníci Saddámovy armády. Do bojů zasahují zřejmě i některé sunnitské kmeny.

Odborník na Blízký východ z Londýnské ekonomické školy Toby Dodge se domnívá, že koalice těchto skupin nevydrží, protože mnohé z nich nesouhlasí s cílem ISIL, což je vytvoření chalífátu, ani s jejím „radikalismem a absurdním přístupem k islámu“.

Sunnitští radikálové z ISIL
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Bojovníci ze Západu jsou po návratu domů bezpečnostním rizikem

Do bojů na straně ISIL se kromě toho zapojuje i stále více občanů západních zemí. Za islámský chalífát pozvedají zbraně stovky Američanů, Kanaďanů, Australanů nebo Evropanů. Podle Berlína se například do války v Sýrii zapojilo na tři sta německých občanů. Větší starosti než odchod radikálů do bojů v Sýrii nebo Iráku dělá Západu jejich návrat domů. Tajné služby se na tyto válečné veterány zaměřily - hrozba teroristických útoků z jejich strany je větší než dřív.

Teroristům nepomáháme, dušuje se Rijád 

Saúdská Arábie dnes znovu důrazně odmítla tvrzení, že podporuje teroristy bojující v Iráku. Ministr zahraničí princ Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd řekl, že Saúdská Arábie byla v minulosti terorismem velmi poškozena a proti teroristům, zejména proti těm z ISIL, bojuje. V sunnitském království je tato sunnitská skupina na seznamu teroristických organizací. Bagdád ale obvinil Saúdskou Arábii, že ISIL podporuje morálně i finančně.

Chameneí: Nedovolme, aby se proti sobě postavili sunnité a šíité 

Na twitterovém účtu, který tlumočí názory íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, se dnes objevila výzva, aby muslimové nepodlehli pocitu, že to, co se děje v Iráku, je výzva, aby se šíité postavili proti sunnitům. „Všichni muslimové, šíité i sunnité, by se měli mít na pozoru. ISIL sice zabíjí nevinné lidi, což je zločin, ale větším nebezpečím je to, že se snaží vyvolat mezi šíity a sunnity nedůvěru,“ uvádí se v Chameneího poselství.

Irácká armáda
Zdroj: ČTK/AP/Karim Kadim

Bojující dobrovolníci dostanou měsíčně v přepočtu 13 tisíc korun

Irácký premiér Núrí Málikí se mezitím snaží mobilizovat proti postupujícícm radikálům z ISIL široké vrstvy iráckého obyvatelstva. Dobrovolníky, kteří se do boje s povstalci zapojí, odmění stát částkou 750 000 dinárů (téměř 13 000 korun) měsíčně, oznámila státní média. Ti, kteří se přímo nezúčastní bojů, ale pomáhají v týlu, dostanou 500 000 dinárů (asi 8 500 korun). Každý dobrovolník pak údajně prý dostane ještě 125 000 dinárů (kolem 2 000 korun) měsíčně na stravu.

Irák zablokoval sociální sítě, aby zastavil propagandu útočníků 

Irácká vláda nechala zablokovat sociální sítě, jako je Facebook, Twitter a další, aby omezila dopad propagandy sunnitských radikálů, kteří obsazují severní Irák. Jejich účty obsahují často zastrašující videa a také výzvy, aby jejich stoupenci přispěli k jejich boji.

Účty ISIL jsou mimořádné aktivní od 9. června, kdy skupina začala postupovat na Mosul. Od té doby na svých účtech zveřejňuje údajně nejčerstvější informace o své činnosti. Tento týden se na nich objevily například záběry vražd stovek iráckých vojáků, avšak jejich autenticita nebyla prokázána.

Podle počítačových odborníků mnoho z těchto materiálů bylo vytvořeno v Kuvajtu, Saúdské Arábii a dalších zemích Perského zálivu. Skupina připravila také zjevně velmi profesionální videa, v nichž žádá lidi, aby se připojili k její „miliardové kampani“. Pro pátek 20. června vznikl speciální účet #theFridayofsupportingISIS, který žádá muslimy, aby se vyfotografovali nebo natočili videa s prapory ISIL a zveřejnili je na sítích. Za jediný den bojů v Iráku se k účtům připojilo 40 000 lidí, oblíbený byl snímek ozbrojeného muže sedícího před praporem s arabským nápisem Blížíme se, Bagdáde.

Červený kříž hodnotí humanitární situaci v Iráku jako velmi vážnou

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) hodnotí situaci v Iráku jako velmi vážnou a naprosto jinou, než jaká je běžná v ostatních oblastech konfliktů. Na útěku jsou prý stovky tisíc lidí a mezinárodní humanitární organizace nemají o rozsahu bojů přesnou představu, protože se sem nedostanou.

Prchající Iráčané podle MVČK nemíří do táborů z obav, aby tam nebyli dopadeni, a zůstávají ve venkovských oblastech. Dětský fond OSN UNICEF situaci v Iráku označil číslem tři, což je nejvyšší stupeň humanitární krize. OSN počítá s tím, že pomoc bude potřebovat na 1,5 milionu lidí.

Znepokojení vyvolává rychlost, s jakou se situace v Iráku zhoršuje. ISIL začal obsazovat Irák od severu minulý týden. Z Mosulu za tu dobu uprchlo půl milionu lidí, v provincii Anbár je na útěku téměř 300 000 lidí.