Šéf Muslimského bratrstva dostal už podruhé provaz

Káhira - Egyptský soud dnes odsoudil k trestu smrti vůdce zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Badího. Spolu s ním má být za účast na násilných demonstracích loni v létě popraveno dalších 13 stoupenců hnutí.

Trest smrti dostal Badí už podruhé, poprvé byl odsouzen s více než 680 příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího na konci dubna. Vynesení trestů smrti tehdy odsoudil Západ i mezinárodní organizace na ochranu lidských práv. Žádný z odsouzených však dosud popraven nebyl.

Dnes vynesený trest ještě musí potvrdit nejvyšší muslimská autorita státu velký muftí. Jeho rozhodnutí ale nejsou pro soudy závazná a nemusí se jimi řídit. Definitivní potvrzení trestu soudem se prý dá očekávat na začátku srpna. Trest smrti se v Egyptě vykonává oběšením u osob usvědčených u civilních soudů a zastřelením v případě vojáků.

Muslimské bratrstvo vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňského srpna Egyptu vládlo. Po vojenském puči, který k moci vynesl současného prezidenta Abdala Fattáha Sísího, bylo zakázáno jako teroristická organizace.

Vydáno pod