Chorvatský příklad: Čeští policisté budou turistům k ruce i v Bulharsku

Modra (Slovensko) – Čeští policisté budou pomáhat svým kolegům v Bulharsku při jednání s českými turisty v černomořských letoviscích, kam hojně jezdí lidé na dovolenou. Na bulharském území nebudou mít žádné pravomoci - obrátit se na ně budou moct hlavně Češi, kteří se na dovolené dostanou do nesnází. Stejná praxe funguje už sedmým rokem v Chorvatsku, kam jezdí v létě na dovolenou vůbec nejvíce českých turistů mířících do zahraničí.

Takzvaný protokol o provádění společných hlídek za účelem ochrany veřejného pořádku a bezpečnosti předpokládá, že čeští policisté budou působit společně s bulharskými policisty. Činnost českých policistů bude mít ryze podpůrný a preventivní charakter, upozornilo české ministerstvo vnitra.

Na spolupráci se dnes dohodl náměstek českého ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jan Sixta spolu se svým bulharským protějškem Plamenem Angelovem. Sešli se na okraj jednání takzvaného Salcburského fóra, které se konalo ve slovenské Modře a kam se sjeli zástupci ministerstev vnitra zemí střední a východní Evropy.