Iráčané prchají z Bagdádu, k protiofenzívě je připraveno 50 tisíc vojáků

Bagdád – V Iráku dál pokračují rozsáhlé boje mezi vládními vojsky a sunnitskými povstalci. Na bagdádském letišti jsou dlouhé fronty lidí snažících se utéct z města, které je v očekávání úderu radikálů prakticky v obležení. Zhruba sto kilometrů od metropole se padesát tisíc členů irácké armády šikuje k „rozhodující“ protiofenzívě.

Radikálům se zřejmě podařilo dostat pod kontrolu část rafinerie v Bajdží. Boje o ni trvají od úterka, ve čtvrtek se podařilo evakuovat zbylý personál. V rukou ISIL (Islámského státu v Iráku a Levantě) je nově také bývalá továrna na chemické zbraně Musanna, která leží asi 70 kilometrů od Bagdádu. USA se domnívají, že v ní už zřejmě nebyl žádný materiál využitelný k výrobě chemických zbraní. 

Ačkoli jsou pozice ISIL stále desítky kilometrů severně od Bagdádu, v hlavním městě už vládne atmosféra obležení. V ulicích jsou vojáci a policisté a přes noc přibyla kontrolní stanoviště. Atmosféra strachu je nejpatrnější na mezinárodním letišti. Stovky lidí tam čekají ve frontách, aby se dostali do letadel směřujících pryč z Iráku. 

Irácký chlapec věří ve vítězství v boji proti sunnitským povstalcům
Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Noroozi

Irácké vojsko se šikuje v blízkosti města Sámarra, zhruba 100 kilometrů od Bagdádu. Sámarra leží v provincii Saláhaddín, jejíž guvernér Abdalláh Džibúrí řekl vojákům, že nadešla chvíle, aby odrazili ISIL a její spojence. „Dnes půjdeme směrem na Tikrít, Šarkat a Ninive. Tyto jednotky už se nezastaví,“ sdělil Džibúrí, podle nějž je k protiofenzívě připraveno 50 tisíc vojáků. ISIL zahájila minulý týden svůj postup k Bagdádu právě v Ninive.  

Do zbraně se přihlásilo mnoho šíitských dobrovolníků, takže armáda může doplnit jednotky, z nichž dezertovali vojáci.

Na sociálních sítích se množí videa a fotografie zachycující surové popravy údajných civilistů. Informaci zatím nelze oficiálně ověřit, podle dřívějšího chování radikálů k nepřátelským vojákům je ale pravděpodobné, že obdobně budou jednat i s civilními oponenty.

Z USA dorazí vojenští poradci a stratégové

Jednou z prvních velmocí, které aktivně zasáhnou do konfliktu, jsou Spojené státy. Prezident Barack Obama ve čtvrtek potvrdil, že vyšle do Iráku zhruba 300 profesionálních vojáků a zpravodajců. Ti zatím nebudou aktivně zasahovat do boje, ale spíše koordinovat postup vojsk a hledat strategické cíle pro možné letecké útoky, které Obama nevyloučil. Írán v reakci na čtvrteční Obamovu řeč kritizoval způsob, jakým se USA k řešení krize staví. 

Bílý dům se nyní zřejmě snaží přimět politiky v Iráku, aby sestavili vládu se zastoupením všech náboženských a etnických skupin obyvatel, avšak USA v ní nepočítají s nynějším premiérem Núrím Málikím. Málikího poradce Alí Músáví nicméně řekl, že Málikího úřad nedostal žádné oficiální prohlášení, v němž by USA žádaly, aby premiér odstoupil.