Voják, který zabil pět kolegů, stále uniká a střílí na pronásledovatele

Soul – Jihokorejský voják, který včera zabil pět svých kolegů, je stále na útěku. Pátrací komando ho obklíčilo v odlehlé oblasti poblíž hranic se Severní Koreou. Agentura Reuters uvádí, že vojáci na hledaného muže stříleli nedaleko školy a že palbu opětoval. Jeho rodiče ho vyzvali, aby se vzdal.

Muž, který je podle Reuters armádním brancem a za tři měsíce měl z armády odejít, v sobotu palbou a granátem zabil pět kolegů ze své jednotky a sedm dalších zranil. Všichni byli na postu v horské oblasti poblíž severokorejské hranice. Vražednou misi zahájil, když se vracel ze služby, ale motiv jeho činu není znám. 

Muž je nyní na útěku – armáda do pátrání nasadila speciální jednotku. Vojáci ho našli asi deset kilometrů od základny, ale začal na ně střílet a velitele oddílu zranil. Na místo podle stanice BBC dorazili jeho rodiče, kteří mají syna přesvědčit, aby se vzdal. Vojáci mají rozkaz zběha zastřelit, pokud se sám nevydá. 

Seržant identifikovaný jenom jménem Lim byl podle armádních zdrojů na seznamu vojáků, jimž se měla věnovat zvláštní pozornost, protože měl potíže přizpůsobit se režimu v armádě. Služba na hranici s KLDR je v Jižní Koreji považovaná za jednu z nejtěžších. Vesničané z místa, kde teď armáda operuje, mají zákaz vycházet z domů. Jihokorejská armáda byla kvůli podobným incidentům v minulosti terčem kritiky a ministerstvo obrany se za nejnovější střelbu omluvilo.

Jihokorejští muži mají povinnou dvouletou vojnu. Místní armáda má díky tomu více než 600 tisíc vojáků a jejím úkolem je hlavně obrana před případnou agresí KLDR, která je jedním z nejvíce militarizovaných států. Vojsko bylo v minulosti kritizováno kvůli údajně volnější disciplině v některých jednotkách a tomu, že nedokázalo zabránit případům, při kterých vojáci trpící osobními problémy obrátili zbraň proti svým kolegům.