V Kanadě dopadli trojici kriminálníků, kteří z vězení prchli vrtulníkem

Montreal - V Kanadě se podařilo chytit trojici vězňů, kteří před dvěma týdny uprchli ve vrtulníku z věznice Orsainville u Quebeku. Muži byli dopadeni v družstevním domě v Montrealu a policie nevylučuje, že v souvislosti s útěkem ze 7. června budou zatčeni další lidé - ať už ti, kdo pomáhali s útěkem, nebo ti, kdo uprchlíky ukrývali.

Pětatřicetiletý Yves Denis, 53letý Denis Lefebvre a 49letý Serge Pomerleau se za mříže vazební věznice dostali poté, co kanadská policie v roce 2010 rozprášila síť překupníků drog. Zatím čekali na soud a obviněni byli mimo jiné i z vraždy. Helikoptéra je vyzvedla ze dvora a následně po nich bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání. Interpol je zařadil na seznam nejhledanějších osob na světě. Krátce po útěku vyšlo najevo, že soudce den před útěkem trojici uvolnil režim, takže se mimo jiné mohli pohybovat bez pout. Quebecká vláda nařídila vnitřní vyšetřování podezřelých okolností.

Kanadská věznice Orsainville
Zdroj: ČT24

Loni v březnu se odehrál podobný dramatický útěk z věznice nedaleko Montrealu. Dva odsouzení tehdy uprchli pomocí komplice, který unesl vrtulník i s pilotem a přiměl ho letět k věznici. Policisté následně stroj objevili v horském středisku Mont-Tremblant, na místě byl ale jen pilot. Při rozsáhlé pátrací operaci nicméně po pár hodinách našli nejen oba uprchlíky, ale i jejich komplice.