Súdánka odsouzená k trestu smrti je volná a míří domů

Chartúm - Súdánský soud nařídil propuštění 27leté ženy, která byla minulý měsíc odsouzena k trestu smrti za konverzi ke křesťanství. Meriam Ishagová podle svého právníka už opustila věznici a míří domů za manželem. Odvolací soud vyhověl stížnosti a zrušil předchozí rozsudek, podle kterého měla být žena oběšena. Vykonání trestu bylo zároveň odloženo o dva roky, aby se tehdy těhotná Ishagová mohla starat o dítě, které později ve vězení porodila.

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou údajně nežil. Matka ji prý vychovala jako ortodoxní křesťanku. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo neuznává její sňatek s křesťanem za právoplatný. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Od února je s ní v cele i její první dítě - dvouletý syn.

Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost se vrátit k islámu, což ale odmítla.

Velvyslanectví západních zemí a ochránci lidských práv rozsudek kritizovali. Při návštěvě súdánského ministra zahraničí v Praze trest za nepřijatelný označila i řada českých politiků. Pod petici organizace Amnesty International žádající jeho zrušení se podepsalo více než půl milionu lidí.

Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám. 

Vydáno pod