Čínský festival psího masa: Domácí mazlíček v kontrastu staleté tradice

Jü-lin (Čína) - Pojídání psů je ve většině západních zemí zakázané. Na odpor veřejnosti už ale naráží i ve své domovské zemi - v Číně. Známý festival psího masa v Jü-linu v posledních letech stále obtížněji vysvětluje své poslání a ochránci zvířat bojují za to, aby nejlepší přítel člověka nekončil na talíři.

Za jednoho psa zaplatí řezník v přepočtu kolem 1 200 korun. Sám pak cenu zdvojnásobí. Prodávají se zvířata od nejmenších až po dospělá. Jen během festivalu na pultech skončí odhadem 10 tisíc psů. Nejoblíbenější pokrm je dušené maso s přílohou plodů liči zapité alkoholem. Tradiční recept, jak ve zdraví přežít zimu.

Je pes roztomilé zvířátko - nebo kus masa jako kterýkoliv jiný? Názory se stále rozcházejí. „Jsem proti násilí na zvířatech. Pokud chce každý z nás posunout naši společnost dál a pomoci ekonomice, musíme začít s civilizovaným městem. Musíme lidem ukázat, že tady v Jü-linu žijí lidé, kteří nejsou ke zvířatům tak krutí,“ říká jedna bojovnice za práva zvířat. „Vždyť psi nejsou ani ohrožená zvířata. A i těch je dnes jenom pár. V jídle máme zkrátka na výběr a psí maso lidem tradičně chutná,“ namítá obyvatel Jü-linu. „A vy snad nejíte hovězí? Když přestanete jíst hovězí, my přestaneme jíst psy,“ dodává druhý.

Zpracování psího masa v Číně
Zdroj: ČT24

Kromě Číny se psi velmi často objevují na talíři také v Jižní Koreji a Vietnamu. Naopak židovské i muslimské tradice psí pečínku zakazují. Od psího festivalu v čínském Jü-linu se už distancuje i regionální vláda a restauracím údajně nařídila takové maso nenabízet. Aktivisté se vzdát nehodlají - jednu podobnou slavnost psího masa už úřady v jiné provincii před třemi lety zakázaly – bez ohledu na tradice.

Kulinářská revoluce nicméně Čínu určitě nečeká, protože tradice pojídání psího masa je odvěká, řekl v rozhovoru pro ČT24 sinolog Petr Kříž. Poznamenal, že Číňanům naopak připadá barbarské, že Evropané jedí něco tak roztomilého, jako je králík nebo zajíc. Připomněl, že psímu masu přisuzuje některé pozitivní vlastnosti i čínská medicína.

Festival psího masa má odpůrce už i v Číně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod