Letošní květen byl nejteplejší v historii globálního měření

Washington – Klimatologové hlásí další změnu statistik rekordních teplot. Podle amerických expertů z Národního úřadu pro oceány a ovzduší byl minulý měsíc vůbec nejteplejším květnem od roku 1880, kdy se začaly podobné údaje měřit. Průměrná teplota na Zemi v květnu dosáhla 15,54 stupně Celsia, a překonala tak čtyři roky starý rekord. V dubnu průměrná teplota na Zemi vyrovnala rekordní hodnotu z roku 2010.

Historické záznamy o teplotách sahají 134 let zpátky. Ke zvlášť teplému květnu 2014 přispěly především výjimečně teplé vody oceánů, konstatovali vědci. Vedra tento měsíc panovala hlavně v částech Kazachstánu, Indonésie, Španělska, Jižní Koreje a Austrálie, upřesnila agentura AP. V Česku květen letos teplotně mimořádný nebyl, rekordy začaly padat až v červnu. 

Americký klimatolog Kim Cobb předpokládá další překonávání teplotních rekordů v příštím roce, protože ke globálnímu oteplování vlivem člověka se zřejmě přidá také klimatický jev El Niňo. 

Podobný názor má klimatolog Michael Mann z Pensylvánské státní univerzity. K vyšším teplotám způsobeným skleníkovými plyny nám přibude ještě El Niňo, „takže budeme svědky teplotních rekordů po celém světě“, prohlásil Mann. 

Podle Johna Christyho z University of Alabama v Huntsville je přitom velká šance, že už celý letošní rok může být nejteplejší v historii. „Dlouhodobá základní teplota je asi o tři desetiny stupně vyšší než v letech 1997 a 1998 v době silného vlivu El Nina,“ uvádí vědec v tiskové zprávě.