Konec strachu z vrtání? Na světě je nová šetrná metoda

Londýn – Návštěvy zubaře a vrtání se bojí snad každý. Do budoucna by ale mohlo být všechno jinak – přichází šetrnější metoda. Nová technika odborníků z Londýna přiměje zuby, aby se opravily samy. Bez vrtání a plombování.

Metody péče o chrup jsou jemnější než před sto lety, vrtačka ale pacienty dál děsí. „Někdy skoro omdlím, protože nesnáším ten zvuk a ten pocit,“ konstatovala jedna z pacientek. I jemné vrtáčky, brusky, odsávačky a škrabky vyvolávají představu mučicích nástrojů. A často lidi nutí odkládat ošetření donekonečna, než zuby opravdu rozbolí. 

Kazy vznikají, když cukry a kyseliny z potravin a nápojů laicky řečeno vytáhnou ze zubů minerály. Nová metoda vysílá do zasaženého zubu nepatrné elektrické impulzy, které tok vápníku a fosforu ze zubu obrátí, a zub se tak sám opraví. „Chceme proces zastavit včas, než se zuby zkazí příliš, ale zvládneme zacelení i dost rozsáhlých kazů,“ podotkl profesor Nigel Pitts.

Náklady? Vysoké snad nebudou

Podle Pittse není způsob, jak zubaři v současné době zacházejí se zuby, ideální. „Když opravíme zub tím, že ho vyplníme plombou, přichází cyklus stáleho vrtání a opětovného naplňování. Nakonec každá oprava selže,“ myslí si profesor. „Nejen že je naše zařízení šetrnější k pacientovi a lepší pro zuby, ale i náklady by měly být podobné jako při běžném ošetření. Navíc by se to mohlo použít i k bělení zubů,“ myslí si Pitts.

Vědcům blahopřála i náměstkyně londýnského primátora. „Je skvělé vidět, jak kreativní výzkum probíhající na londýnské univerzitě razí svou cestu ven z laboratoře tak rychle. To zařízení má potenciál změnit zkušenosti pacientů trpících zubním kazem,“ myslí si Kit Malthouse.

Vrtačka už nemusí do budoucna lidi děsit (zdroj: ČT24)

3D snímky ukazují účinnost nové metody: kaz se pomalu zaceluje s tím, jak zpátky proudí minerály. Metoda známá jako elektricky urychlená a zesílená remineralizace je oproti klasické šetrnější. „Vrtání může způsobit hodně škod, škrábnout sousední zuby. Vysledovalo se, že i zkušený dentista někdy zavadí o sousední zub, když opravuje kaz,“ prohlásil zubní lékař Pavan Mandepanda. 

Skotská firma se sídlem v Perthu chce šetrnější opravy chrupu uvést na trh za tři roky. Návštěvu ordinace ale nemá cenu odkládat – velké kazy budou muset dál pod vrtačku.