Američané chtějí v komedii zabít Kima, KLDR hrozí odvetou

Pchjongjang – Ve Spojených státech vzniká komedie o dvou zaměstnancích televize, kteří dostanou od CIA za úkol zavraždit severokorejského diktátora Kim Čong-una. KLDR už pohrozila, že pokud se film The Interview (Rozhovor) objeví v kinech, bude to brát Severní Korea jako napadení. Následovat bude „tvrdá a nemilosrdná odveta“.

V hlavní roli filmu se objeví James Franco a Seth Rogen, který se spolupodílel na scénáři i režii. Zápletka je jasná: producent a moderátor slavné talk-show dostanou výjimečnou příležitost natočit rozhovor s Kim Čong-unem, který je jejich fanouškem. Následně ale dvojici kontaktuje CIA s žádostí, aby severokorejského diktátora zavraždili. Premiéra se plánuje na říjen. 

Novou hollywoodskou komedii už dříve odsoudil neoficiální Kimův mluvčí Kim Myong-čol. „Je zvláštní ironií, že se v tomto příběhu ukazuje zoufalství americké vlády a americké společnosti,“ řekl. „Film o atentátu na cizího vůdce zrcadlí to, co USA provádí v Afghánistánu, Iráku, Sýrii a na Ukrajině. A nezapomínejme, kdo zabil prezidenta Johna F. Kennedyho – Američané,“ poznamenal mluvčí, který je zároveň šéfem Centra pro severokorejsko-americký mír. 

Zároveň ale přiznal, že se diktátor v říjnu na film pravděpodobně sám podívá. Mluvčí také podotkl, že má raději britské filmy, třeba Jamese Bonda. Hollywoodské trháky jsou podle něj plné vražd a všemožných poprav.