Syrské letectvo poprvé napadlo irácké radikály z ISIL, USA to kritizují

Damašek/Bagdád - Syrské letectvo vůbec poprvé podniklo nálet na irácké území. Udeřilo na cíle radikálních islamistů bojujících jak proti syrské, tak proti irácké vládě. V provincii Anbár přišlo o život 57 Iráčanů a 120 dalších bylo zraněno. Oblast ovládá organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která kontroluje území na východě Sýrie a dosáhla značných územních zisků i na severozápadě Iráku. Přestože byl nálet namířen proti ISIL, USA syrskou akci kritizovaly, OSN překvapivě hovořila o nezbytnosti vojenského řešení situace v Iráku.

Podle americké vlády syrský zásah není tím vhodným způsobem, jak zastavit islamisty. „Řešením hrozby, jíž Irák čelí, není zásah syrského režimu, který v první řadě dovolil ISIL, aby uspěl,“ řekla mluvčí americké Národní bezpečnostní rady. „Řešení výzev pro iráckou bezpečnost nezahrnuje milice nebo vražedný režim Bašára Asada, ale posílení iráckých bezpečnostních sil v boji proti hrozbám,“ dodala.

Údaje o obětech se různí: Podle televize CNN, která se odvolává na místní zdroje, přišlo v irácké provinci Anbár o život 57 Iráčanů a 120 dalších utrpělo zranění. Podle agentury AP mluvčí provincie hovořil o 17 obětech.

Ministr zahraničí USA John Kerry varoval blízkovýchodní státy před podnikáním bojových operací na iráckém území. Letecký průzkum přes irácké hranice provádí podle Bagdádu i Jordánsko, Kuvajt, Saúdská Arábie, Turecko a Írán. Vede je k tomu poslední vývoj v Iráku, kdy se bojovníci ISIL dostali skoro až k branám metropole. OSN zvýšila odhad počtu civilních obětí ofenzivy ISIL z tisícovky na 1300.

Zvláštní vyslanec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov dnes vyjádřil názor, že nápor extremistů lze zadržet pouze vojensky, i když celkový úspěch odvetných opatření bude záviset na široké politické shodě v zemi.

Syrské letectvo dnes zaútočilo také na východosyrské město Rakka; během náletu zahynulo nejméně 13 civilistů a řada dalších utrpěla zranění. Již v sobotu na východě země nedaleko hranice s Irákem bombardovalo letectvo oblasti ovládané islámskými radikály. Bomby dopadly do obytných částí města Muhasan den poté, co tamní kmenoví stařešinové slíbili věrnost ISIL. Při úderech přišlo o život nejméně 16 lidí a desítky utrpěly zranění.

Syrské letectvo dnes podniklo nálet také na vybrané cíle v syrské východní provincii Dajr az-Zaur, která je bohatá na ropu. ISIL ovládá 70 procent provincie; k hnutí se nyní připojila i část syrských protivládních povstalců z fronty An-Nusra, hlásící se k teroristické síti Al-Káida.

Vydáno pod