Úspěšná čínská firma Huawei: Do USA vstup zakázán

Peking - Technologický gigant jako špión čínské vlády? Řeč je o Huawei, jednom z největších jmen čínského průmyslu. Společnost zaměstnává desetitisíce nejzdatnějších inženýrů. Ve Spojených státech ale telekomunikační firma budí podezření, že jde o agenta čínské komunistické strany.

Za branami technologického giganta Huawei (zdroj: ČT24)

Huawei představuje vlajkovou loď čínského high-techu. Firma zaměstnává 150 tisíc lidí. Nejsou to ale špatně placení dělníci. Téměř polovinu tvoří nejlepší inženýři z čínských univerzit. 

Práce v Huawei je pro mladé Číňany výhrou v loterii. Po čase dokonce získávají ve firmě podíl. Zdokonalují se v oboru, který zákazníkům může připadat nesrozumitelný: vyrábějí všechno od ústředen až po chytré mobily a tablety. „Výzkum a vývoj je to, čím se chceme odlišit od našich konkurentů. Investujeme do něj 10 procent našich tržeb. Proto vidíte Huawei na špičce v odvětví mobilních komunikací,“ poznamenal ředitel marketingu mobilních zařízení Jerry Chuang. 

Patnáctimilionový Šen-čen je vůbec první speciální ekonomickou zónou v Číně. Vznikl koncem 70. let z malé rybářské vesnice na hranicích Hongkongu. Huawei byla mezi průkopníky - v roce 1987 ji založil někdejší důstojník čínské lidové armády. V posledních letech zažívá velký úspěch. Díky jejím zařízením proudí hovory a data ve třetině zemí světa. „Chceme se stát novým vyzyvatelem v oblasti telekomunikací, předvádět nové vlajkové lodě a inovativní výrobky, abychom rozšířili byznys a poskytli zákazníkům více výhod a přidanou hodnotu,“ konstatoval Chuang. 

Lukrativní byznys dělá firma i v Česku – její infrastrukturu využívají všichni mobilní operátoři. Momentálně staví moderní sítě pro rychlý internet. „LTE je nová generace mobilních sítí, 4. generace, občas se označuje jako 4G, takže je to kvalitativní posun směrem k rychlejším datům,“ podotkl viceprezident Huawei ČR Zbyněk Pardubský. 

Firma je hrdá na to, kam došla a kolik investuje do výzkumu a vývoje. Ale minimálně jedna část světa je podezřívavá ohledně jejích záměrů a výrobků. Spojené státy Huawei na trh nepustily. Podle Kongresu má příliš blízko ke komunistické straně a čínské armádě. Proto představuje bezpečnostní hrozbu. „Čínské špionážní aktivity proti USA rostou na četnosti, intenzitě a sofistikovanosti. Číňané jsou ve světě nejaktivnějšími a nejvytrvalejšími pachateli ekonomické špionáže,“ tvrdí americký republikánský kongresman Mike Rogers. 

Obavy pramení z obecné nedůvěry vůči Číně, odkud pochází většina kybernetických útoků. Z materiálů zveřejněných Edwardem Snowdenem ale vyšlo najevo, že i americké tajné služby jsou směrem k Huawei aktivní. Údajně pronikly na její servery, aby získaly informace o přenosu dat.

Martin Vyleťal, redaktor serveru LUPA.CZ:

„Existují obavy, že by Číňané prostřednictvím technologií firmy Huawei opravdu mohli provádět špionáž, případně sítě nějakým způsobem vypnout, nebo provést kybernetický útok. Jde to přes hardware i software. Není to nic nového. Podobně postupovali v minulosti i Američané, když některé výrobce nutili, aby zabudovali podobná zadní vrátka i do hardwaru, který se posléze importoval do ciziny.“

Vydáno pod