Izraelci už tuší, kdo unesl židovské mladíky

Tel Aviv - Izraelská policie údajně zná totožnost dvou z únosců, kteří unesli tři židovské mladíky. Má se jednat o členy radikálního islamistického hnutí Hamas z Hebronu. Píše o tom deník The Jerusalem Post. Chlapce unesli na Západním břehu Jordánu na počátku června. Dva z unesených mladíků jsou Izraelci, jeden je Američan.

Izraelská kontrašpionážní služba Šin Bet uvedla, že podezřelými jsou devětadvacetiletý Marván Kavasmá a dvaatřicetiletý Amar abú Ísá, po nichž nyní bezpečnostní síly ve spolupráci s izraelskou armádou usilovně pátrají.
   
Oba muže izraelská policie zatkla v minulosti kvůli protiizraelské činnosti už několikrát. Kavasmá podstoupil u Hamasu vojenský výcvik. Podílel se také na získávání materiálu pro sestavování bomb a na náboru nových rekrutů pro svou organizaci, která ovládá v posledních letech palestinské pásmo Gazy.

Pohřešovaní mladí muži, z nichž dvěma je 16 a jednomu 19 let, jsou studenty náboženské školy. K jejich únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Trojice zmizela 12. června večer, když stopovala u židovské osady Guš Ecion mezi palestinskými městy Betlém a Hebron. Jeden z mladíků ještě stačil zatelefonovat na tísňovou linku policie a sdělit, že byli uneseni.

Izrael následně v rámci rozsáhlé pátrací operace na Západním břehu Jordánu nasadil početné armádní i policejní síly. Zcela také uzavřel oblast kolem Hebronu na jihu Západního břehu ve snaze zabránit převozu zajatců do Pásma Gazy nebo jinam. Od zahájení pátrání bylo zadrženo 150 Palestinců a podle izraelských sdělovacích prostředků je v celách téměř celé vedení Hamasu ze Západního břehu.

Vydáno pod