Prototyp ruského kočáru ke hvězdám zůstává na Zemi

Pleseck/Moskva – Zkušební start nové nosné rakety Angara se ruské kosmické agentuře Roskosmos nepodařil. Automatické systémy přípravu startu zastavily, příčiny zatím agentura nezná. Potíže Angary rozzlobily ruského prezidenta Vladimira Putina, který chce znát důvod zrušení startu do hodiny.

Tzv. těžká verze rakety Angara se má stát klíčovým prostředkem k plánované ruské výpravě na Měsíc a poté snad i k dalším planetám. Na pleseckém kosmodromu zatím Roskosmos testuje lehkou verzi, ze které má těžká verze vycházet, první zkušební start ale v plánovaném termínu – tj. v pátečních 13:00 SELČ – neproběhne. Automatické systémy těsně před první startem zastavily jeho přípravu.

Angara má při zkušebním letu vynést druhý stupeň rakety s maketou umělé družice a dopadnout na území ruského poloostrova Kamčatky.

Příčinu zrušeného startu ruská kosmická agentura nezná. Agentuře Interfax však sdělila, že se start odkladá o 24 hodin na sobotu. Přípravu ke startu v přímém přenosu sledoval prezident Putin. Po vypnutí podpůrných systémů a odkladu startu vyzval personál kosmodromu, aby mu do hodiny oznámil příčiny. Zprávu má hlavě státu dodat ministr obrany Sergej Šojgu.

Angara je prvním novým typem rakety vyvinutým v Rusku od rozpadu Sovětského svazu. Příprava trvala dvacet let, stála 100 miliard rublů (asi 60 miliard korun). První start lehké Angary naplánoval Roskosmos na polovinu letošního roku, do jeho konce chce otestovat i těžkou verzi. První pilotovaná mise potom má proběhnout v roce 2018. Rusko počítá s Angarou výhledově i pro případnou cestu na Měsíc anebo na jiné planety.

Lehká Angara má být schopna vynést na oběžnou dráhu náklad o váze až 35 tun. Má být zároveň první ruskou „zelenou“ raketou, protože prý nebude využívat jedovaté palivo.