Irácká armáda táhne na Tikrít, Málikího křeslo se zatím třese

Bagdád – Na severu Iráku vypukl boj o město Tikrít. Při nedávné ofenzivě ho obsadili islámští radikálové, irácká armáda na něj od čtvrtka útočí. Změnil se tak dosavadní poměr, kdy byla iniciativa jednoznačně na straně povstalců a armáda sbírala porážku za porážkou. Irácký premiér Núrí Málikí přesto čelí hrozbě, že se po ustavujícím zasedání nového iráckého parlamentu zvoleného v dubnu neudrží v čele vlády. Kvůli dosavadní vládní politice vůči sunnitské menšině považují kritici Málikího za jednoho z původců povstání na severu země. Vlivný duchovní Alí Sistání ale současně vyzval k rychlé dohodě a sestavení akceschopné vlády, která dokáže povstalce z organizace ISIL rychle porazit.

Irácká armáda zaútočila na Tikrít obsazený silami organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) především ze vzduchu. Současně ale výsadky z helikoptér obsadily některé body ve městě včetně univerzitního kampusu a stadionu. Podle agentury AFP se irácké pozemní síly připravují i na pozemní invazi do města. Eventuální vytlačení sil ISIL z Tikrítu by znamenalo pro Irák morální vzpruhu, ale i důležité strategické vítězství.

V boji proti ISIL rozšířily své vojenské působení Spojené státy. Podle zprávy stanice CNN zahájilo americké letectvo přelety vyzbrojených bezpilotních strojů nad metropolí Bagdádem. Tyto lety ale nejsou určeny k vzdušným útokům proti bojovníkům ISIL, nýbrž k ochraně amerických vojáků, informovala CNN s odvoláním na vládní činitele. Až do dneška se přitom podle agentury DPA mluvilo ze strany USA jen o letech bezpilotních strojů bez výzbroje v Iráku.

Nevládní organizace Human Rights Watch zatím upozornila na fotografie a satelitní snímky, které naznačují, že povstalci po ovládnutí Tikrítu zabili ve městě desítky lidí. „Snímky z Tikrítu jsou pádnými důkazy strašlivých válečných zločinů, které vyžadují prošetření,“ uvedl ředitel nevládní orgnizace Peter Bouckaert.

Kromě snahy získat kontrolu nad Tikrítem dobytým povstalci 11. června se irácké armádě již podařilo opět ovládnout největší ropnou rafinérii Bajdží a snaží se ji udržet. Posílila proto dosavadní stočlennou posádku dalšími 200 muži.

Jakub Szántó: Na generálním štábu v Bagdádu si uvědomili, že je třeba převzít iniciativu (zdroj: ČT24)

Zatímco irácké síly, které se po zahájení invaze ISIL zhroutily, v posledních dnech převzaly iniciativu, napjatá situace panuje v nejvyšší politice. V dubnových volbách sice zvítězila strana dosavadního premiéra Núrího Málikího, ten ale zatím nesestavil koalici. Málikí čelí kritice Íránu, Spojených států i některých svých dosavadních domácích spojenců, není proto jasné, zda vůbec stane v čele nové vlády. Už podruhé v krátké době vyzval k rychlému sestavení nové vlády vlivný irácký šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání, podle kterého by se strany měly dohodnout na novém premiérovi ještě před ustavujícím zasedání parlamentu příští úterý.

Podle oficiálních termínů má parlament po svém ustavujícím zasedání 15 dní na jmenování premiéra a 30 dní na jmenování prezidenta. V roce 2010 však sestavování vlády trvalo devět měsíců.