Na dětské uprchlíky mnohdy čeká hlad a sexuální zneužívání

Washington – Naléhavá humanitární situace. Tak vidí americký prezident Barack Obama problém jménem dětská imigrace. Letos překročí americkou hranici asi 60 tisíc dětí. Mexiko čelí náporu migrantů z Guatemaly a Hondurasu. Zemi využívají jako přestupní stanici na cestě právě do Spojených států.

USA čelí náporu dětských uprchlíků (zdroj: ČT24)

Uprchlíci jsou na cestě za vidinou lepšího života ochotní překonat hory i řeky. V jejich zemi je nečeká nic než chudoba a násilí. „Kdybychom odešli sami a nechali děti v Hondurasu, vystavili bychom je velkému nebezpečí. Gang nás varoval, že pokud zůstaneme v zemi, půjdou po nás a zabijí nás,“ prohlásil Ingrid Palacios z Hondurasu. „Až nám dá americká vláda víza, řeknu jim, že budu dělat cokoliv, abych mohla dát dětem, co chtějí. Až budou chtít kolo, koupím jim ho,“ podotkla vdova Brenda Perdomová. 

Pro místní se z přepravy migrantů stal výnosný byznys. Některé rodiny totiž cestují až se čtyřmi dětmi. Na druhém břehu ale místo pomoci čeká ještě větší nebezpečí. Děti jsou často oběťmi sexuálních útoků, trpí hladem a musejí dělat nucené práce. Stěžují si také na podmínky v detenčních centrech. „Americká centra s vámi jednají jako se psem. Dají vás do chladné místnosti, která připomíná chladicí boxy. Je vám hrozná zima. Dají vám jednu tortillu s rýží a láhev s vodou, nic víc. Musíte s tím vyjít až týden, tak vás trestají,“ konstatoval deportovaný uprchlík Roger Lopez. 

Migranti s dětmi
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Rebecca Blackwell

Spojené státy nápor uprchlíků nezvládají. Viní středoamerické země, že nedokážou zastavit násilí, které lidi nutí k útěku. Rodiny navíc varují, že se nedokážou postarat o děti, které k nim přicházejí. „Moje zpráva je taková, že není bezpečné posílat dítě na tisíc kilometrů dlouhou cestu do Mexika nebo Jižního Texasu. Pokud jste rodiče, měli byste to zvážit. Imigrační reforma ani cesta k občanství pro vaše dítě není možná. Je to velmi nebezpečná cesta,“ uvedl tajemník pro bezpečnost USA Jeh Johnson. 

Republikáni viní prezidenta Baracka Obamu, že pro vyřešení situace nedělá dost. Měl by podle nich zajistit hranice místo toho, aby uvolňoval imigrační politiku.