Propuštěná Súdánka se dočkala platného pasu, odletí do Ameriky

Chartúm – Súdánka Meriam Ishagová dostala platný pas. Po souhlasu úřadů bude moci z vlasti vycestovat. Soud jí dříve zrušil trest smrti za konverzi ke křesťanství a propustil z vězení. Minulý týden ji ale policie opět zatkla a obvinila z falšování dokumentů. Ocitla se tak nakrátko znovu za mřížemi.

Policie zadržela Ishagovou v úterý na letišti při pokusu opustit zemi. Žena měla u sebe pouze jihosúdánský pas, tedy doklady země, jejíž občanem je její křesťanský manžel. Její manželství ovšem súdánské úřady neuznávají. Teď se ale vše k dobrému obrací. Ishagová chce s rodinou odletět co nejdříve do USA.

Giulio Albanese, italský misionář  

„Poté co jí hrozil rozsudek smrti za údajnou apostasii a díky mezinárodnímu tlaku institucí půlky světa a civilizované společnosti Meriam nyní vlastní súdánský pas, se svým jménem v arabštině, protože předchozí pas vydaný Jižním Súdánem byl podle súdánských autorit neplatný. Nicméně stále ještě nebylo řečeno poslední slovo. Podle advokátů je k vycestování ještě třeba povolení súdánského odvolacího soudu, které dosud nebylo doručeno.“ 

Odvolací soud v pondělí zrušil rozsudek, podle něhož měla být Ishagová popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože žena byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o svoje čerstvě narozené dítě.

Meriam se narodila muslimskému otci, který ovšem s rodinou nežil. Podle práva šaría se má přesto otcovou vírou řídit. Matka ji ale vychovala jako křesťanku a za křesťana se i provdala. Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem jiné víry neuznalo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost vrátit se k islámu, což ale odmítla.  

Západní státy, ochránci lidských práv a římskokatolická církev rozsudek ostře odsoudili. Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.