Zodpovědnosti v Alpách není nazbyt, i když potřebuje záchranu méně Čechů

Vysoké Tatry – Čeští turisté, kteří odjíždějí na hory do zahraničí, jsou zodpovědnější než v minulosti. Platí to přinejmenším na Slovensku, kde podle náčelníka slovenské Horské záchranné služby v posledních letech ubývá zásahů, které se Čechů týkají. Neznamená to ale, že by čeští turisté v Tatrách nebo například Alpách rázem patřili k těm, kteří o svou bezpečnost dbají nejvíce – mnoha z nich stále chybějí i základní součásti výbavy, které by při alpských túrách měly být v batohu zcela samozřejmě.

Český turista v zahraničních horách není postrach, ale zapomíná na výbavu (zdroj: ČT24)

Pěšina v Brdech, cesta od Sliezského Domu ke Zbojnické chatě anebo ledovec na Jungfrau – pro některé turisty tři varianty téhož, soudě podle jednoduché výbavy, kterou si s sebou berou. Podle náčelníka Horské záchranné služby Slovensko Jozefa Janigy sice špatně vybavených turistů přijíždějících z Česka ubývá, stále jde ale asi o desetinu zachraňovaných. „Ročně zasahujeme na slovenských horách přibližně sedmset- až osmsetkrát. Z toho tvoří čeští návštěvníci zhruba deset až jedenáct procent. Minulý rok to bylo nejméně v historii, bylo to jen kolem devíti procent,“ popsal Jozef Janiga. Čeští turisté ani zdaleka nefigurují ani na vrcholu statistik alpských záchranářů.

Turistům chybí vybavení, hory podceňují

Zdá se tedy, že českého turistu navzdory pověrám nelze považovat za postrach Tater či Alp, avšak k incidentům, v nichž figurují, stále dochází. Například minulý týden musel vrtulník dolomitských záchranářů vyrazit k Jof di Montasio – druhé nejvyšší hoře Julských Alp (2 753 m n. m.), kam se vypravilo sedm českých turistů. Zaskočila je změna počasí – začalo sněžit. „Byl problém, že si ti lidé nevzali vybavení,“ poukázal horolezecký instruktor serveru Horydoly.cz Jakub Turek.

image_578834
Zdroj: ČT24

Podle Jakuba Turka čeští turisté navzdory svým zkušenostem hory podceňují často, a tak nechávají doma části vybavení, které přitom jsou na horách potřeba. „Češi podceňují takové věci, jako je cepín – i když je léto, na vysokých horách bývá sníh. Neberou si helmy, protože si říkají: Na mě přece ten šutr nespadne. Neberou si dostatečně teplé bundy, protože si řeknou: Je léto, stačí nám tričko,“ popsal průvodce. Je přesvědčen, že mnoho českých turistů nemá na horách ani lékarničku, doporučil brát si do vyšších hor i krátké smyčky. „Kdokoli vyrazí na vyšší hory, podle německé metodiky správný Ordnung-Němec to bude mít. U Čecha není jisté, jestli si to vezme,“ uvedl Jakub Turek.

Pravidla bezpečnosti porušují jen menší skupinky

Jozef Janiga však míní, že turisty nelze takto jednoduše třídit podle státní příslušnosti. Zda mají turisté dostatečnou výbavu a výstroj, je podle něj zcela individuální. „Myslím, že většina návštěvníků je opravdu zodpovědná, má u sebe vše, co mít má – správnou výstroj, výzbroj, dokáže si túru správně naplánovat. Jsou ale menší skupinky lidí, které nedodržují základní pravidla bezpečného pohybu,“ uvedl náčelník slovenských horských záchranářů.

Turisté na Montasiu, kteří museli zavolat záchranáře, měli však alespoň jeden podstatný bezpečnostní prvek, který považuje Jakub Turek za poslední stupeň – telefon. Díky němu se dostali do bezpečí. Museli ovšem na zasněžené hoře strávit noc, horská služba po nich začala pátrat ve středu odpoledne, helikoptéra ale skupinu objevila až druhý den po rozednění.