Izraelci našli těla tří pohřešovaných mladíků. Netanjahu hrozí odvetou

Jeruzalém - Izraelská armáda dnes nalezla těla tří pohřešovaných izraelských studentů, kteří v polovině června zmizeli mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Těla ležela údajně zasypána pod kameny na poli nedaleko Hebronu, kde byli mladíci spatřeni naposledy. Zemřeli prý pravděpodobně již krátce po svém únosu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Hamas za smrt tří izraelských mladíků zaplatí. Politici vládní strany Likud chtějí hnutí uštědřit „smrtelnou ránu“.

Podle izraelských médií obklíčila armáda město Hebron a došlo k několika přestřelkám s Palestinci. Armáda nadále pátrá po dvou údajných únoscích. Podle izraelské tajné služby jsou oba podezřelí muži, devětadvacetiletý Marván Kavasmá a dvaatřicetiletý Amar abú Ísá, příslušníky palestinského hnutí Hamas. Hnutí podíl na akci popírá, ale únosce, jež údajně nezná, pochválilo.

Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó vypukla večer na severním předměstí Hebronu tvrdá vojenská operace, při které se do pátrání po nějaké stopě, která by mohla Izraelce přiblížit k únoscům a vrahům, zapojilo několik vojenských jednotek včetně těch speciálních a parašutistů. Na silnicích funguje řada kontrolních stanovišť. Zásahy bezpečnostních sil se rozjely i v dalších palestinských městech.

Izraelští politici buší do stolu

Hlava izraelské vlády už ukázal na hnutí Hamas a prohlásil, že hnutí za jejich vraždu zaplatí. Incident už dříve označil za důsledek partnerství Hamasu a Fatahu v palestinské vládě národní jednoty. Poslanci premiérovy strany Likud už také vyzvali k tvrdému postupu vůči Hamasu. Poslanec Danny Danon se dokonce vyslovil pro „smrtelnou ránu“ Hamasu.

Vraždu mladíků už odsoudili také přední světoví politici, například francouzský prezident Francois Hollande nebo britský premiér David Cameron. Ten označil smrt chlapců za „otřesný a neomluvitelný teroristický čin“. Hamas varoval Izrael ústy svého mluvčího, že „jakákoli eskalace nebo vyhlášení války Pásmu Gazy otevře brány do pekel“.

Reakce ze světa:

David Cameron označil smrt chlapců za „otřesný a neomluvitelný teroristický čin“. Německou kancléřku Angelu Merkelovou zpráva o nálezu těl „šokovala“. Pro amerického prezidenta Baracka Obamu představuje zabití mladíků „akt teroru“, nabídl Izraelcům a Palestincům pomoc v hledání pachatelů. Zároveň varoval před kroky, které by situaci v oblasti vyhrotily. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že vražda izraelských chlapců je „odporným činem nepřátel míru“.

Na jih Izraele dopadlo ráno nejméně 16 raket vypálených z Pásma Gazy. Střely nikoho nezranily. Asi osm vypálených raket přistálo v regionu Eškol poblíž Pásma Gazy kolem sedmé hodiny ráno místního času (6:00 SELČ), potvrdil mluvčí izraelské armády Peter Lerner. Většinou skončily na volných prostranstvích, lehce poškozen byl jen jeden dům.

Během června bylo na Izrael vypáleno 60 raket

Rakety dopadaly na Izrael i během víkendu, zasáhly mimo jiné průmyslovou zónu u města Sderot, kde utrpěli zranění čtyři lidé. Izraelská armáda na útoky reagovala leteckými údery na palestinské cíle. Podle palestinské agentury Maan byl při nich jeden člověk zabit a další tři zraněni.

Od začátku června bylo údajně na Izrael vypáleno již 60 raket, z toho 28 na území židovského státu přímo dopadlo, zbytek zachytil izraelský protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil je.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu již varoval, že jeho země je připravena v případě potřeby operaci v Pásmu Gazy rozšířit. A ministr zahraničí Avigdor Lieberman v rozhovoru pro armádní rozhlas připustil dokonce opětovnou okupaci oblasti pod správou Hamasu. „Existují dvě možnosti - letecké údery nebo okupace Pásma,“ řekl údajně.

Vydáno pod