Norská policie už se nezabývá ztrátou paměti nalezeného Čecha

Oslo – Norská policie přerušila vyšetřování případu nalezeného Čecha, který tvrdí, že utrpěl ztrátu paměti. Policisté nenalezli důkazy, že by se muž identifikovaný jako šestatřicetiletý Michal P. z Kolínska stal obětí trestného činu. Sám tvrdí, že ho okradli, zdrogovali a znásilnili. Jenže to norská policie nepotvrdila. Kde muž pobývá teď, není jasné.

Norská policie vyšetřovala okolnosti údajné ztráty paměti od loňského prosince. Teď práci přerušila. Podle serveru iDNES.cz nebude vyšetřování pokračovat, protože chybějí důkazy, že se stal trestný čin, ačkoli se kriminalisté ještě mohou k případu vrátit.

Šestatřicetiletý muž byl nalezen bez dokladů a s poraněními 14. prosince ve východní části Osla ve sněhové závěji. Tvrdil, že si z posledních let nic nepamatuje a že byl okraden, zdrogován a delší dobu měl nejspíš svázané ruce. Prý byl také patrně terčem sexuálního útoku. Kde se nalezenec z norské závěje nachází nyní, není známo. Michal P. se na konci dubna vrátil do České republiky, kde si chtěl údajně vyřídit nové doklady. Tvrdil ale, že ve vlasti dlouho setrvat nechce, protože se bojí útočníků, kteří ho minulý rok napadli.

Podle českých úřadů muž v minulosti pracoval na ministerstvu vnitra jako správce počítačové sítě a víc než rok byl veden jako soudní znalec v oboru kybernetiky. Nalezenec už dříve odmítl, že ztrátu paměti předstírá, aby se vykroutil z dluhů. Norským médiím tvrdil, že v minulosti pracoval pro českou policii a podílel se na vyšetřování hospodářské kriminality, které se týkalo zločinů s odhadovanou škodou kolem 500 milionů korun.