Pekingu navzdory: Desetitisíce lidí demonstrovaly za svobodné volby

Hongkong - V Hongkongu vyšly do ulic desetitisíce lidí, aby protestovali proti čínské vládě. Podle organizátorů jich mohlo být až půl milionu. Vadí jim, že se Peking pokouší dosadit šéfa města. Přesně před 17 lety přešel Hongkong pod čínskou správu.

Obyvatelé Hongkongu orodovali za právo volit si své politiky (zdroj: ČT24)

V Hongkongu se za práva bojuje veřejně a hlasitě i 17 let poté, co se z bývalé britské kolonie stala poloautonomní oblast Číny, fungující pod zvláštními pravidly. Demonstruje se na každé výročí. Letos se přidal zápas o svobodné volby. Obyvatelé Hongkongu udělali něco, o čem si Číňané na pevnině mohou nechat jen zdát: Hlasovali v neoficiálním referendu pro demokraticky zvolenou vládu. Peking to odsoudil. 

Jde o šéfa města. Peking chce povolit kandidaturu jen loajálním kádrům. S tím Hongkongčané nesouhlasí. V referendu jich to řeklo skoro 800 tisíc. „Vládě v Pekingu jsme vyslali jasný signál, že si přejeme opravdovou demokracii. Očekáváme, že bude respektovat rozhodnutí hongkongského lidu,“ prohlásil profesor práva na Hongkongské univerzitě a organizátor referenda Benny Tchaj. 

Důvodů ke znepokojení je hodně. Peking blokuje politické reformy, porušuje ústavu i pravidla, k nimž se zavázal. Martin Lee je předákem demokratů a jednou z klíčových postav, které o podmínkách přechodu pod čínskou správu vyjednávali. „Říkají, že veškerá moc patří centrální vládě. To znamená, že Hongkong bude jako malá vesnice v Číně. Všechno začíná být pod kontrolou Pekingu,“ podotkl právník.  

Organizátoři referenda už dali najevo, že se nevzdají. Když nebudou svobodné volby, svolají desetitisíce lidí, aby blokovali centrum města.

Hongkong řídí výkonná rada. Čína převzala Hongkong v roce 1997 na základě dohody s Británií z roku 1984. Zavázala se v ní, že bude území spravovat na základě principu jedna země, dva systémy a že si město po dobu 50 let zachová vysoký stupeň autonomie s výjimkou zahraničních a obranných záležitostí.
  
Hongkong má stále vlastní právní systém a chrání si svobodu slova a svobodu shromažďování. Peking ale nedávno vyvolal rozruch vydáním dokumentu, v němž se praví, že vysoký stupeň autonomie přiznávané Hongkongu není dědičný, avšak přidělený centrální čínskou vládou.

Vydáno pod