Smrtící ebola už má 467 obětí, šíření napomáhají tradiční pohřby

Ženeva – Epidemie eboly v západní Africe si podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádala v Guineji, Libérii a Sierra Leone už 467 mrtvých. Celkový počet nakažených zákeřnou chorobou přesáhl 750. Během týdne tak počet obětí narostl téměř o pětinu. Podle organizace Lékaři bez hranic se nákaza vymkla kontrole. Šíření napomáhá neznalost místních zdravotníků i snaha o tradiční pohřbívání mrtvých. WHO chce také zpřísnit hraniční kontroly.

Ebola se objevuje v dalších a dalších lokalitách v západní Africe. „Za celých 40 let, co o existenci eboly víme, se nikdy nestalo, aby byla ve třech státech najednou,“ upozornil šéf české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Nákazu se nedaří dostat pod kontrolu. Podle Grubera je reakce místních zdravotníků i WHO jednoduše nedostatečná. 

Kvůli epidemii eboly se nyní koná v ghanské metropoli Akkře mimořádné dvoudenní setkání ministrů zdravotnictví jedenácti západoafrických zemí. Aby se zabránilo dalším případům nakažení, je podle WHO nutné přijmout řadu „drastických opatření“, a to především v pohraničních regionech. Jedním z hlavních důvodů šíření nemoci jsou prý totiž propustné hranice mezi jednotlivými západoafrickými zeměmi. 

Lidé v oblastech nákazy už dostali zákaz jíst netopýry a přechovávat mrtvá těla nakažená ebolou. „Dílčí opatření určitě mohou pomoci, ale musíme je zesílit,“ myslí si šéf českých Lékařů bez hranic. Problém podle něj představují hlavně tradiční pohřby. Tělo je totiž potřeba mít ve vaku, aby se nenakazili další lidé. 

Hlavní důvody šíření viru podle WHO

  • Chudoba postižených zemí
  • Propustné hranice
  • Nedostačující systém zdravotní péče narušený lety válek a nestability.
  • Nízká úroveň osvěty.
  • Mnoho lidí nakažených zákeřnou chorobou údajně prchá z nemocnic a jejich blízcí je ukrývají v domech nebo kostelích.

Šiřiteli nákazy bývají také často nezkušení místní zdravotníci. „Naše zdravotnické týmy mají ochranné oděvy. Zóna s nakaženými pacienty je striktně izolovaná. Týmy také musejí být dvoučlenné. V Africe totiž panuje vedro a člověk může snadno ztratit vědomí. Věci, které nejdou dezinfikovat chlórem, se musejí všechny spálit,“ konstatoval Gruber.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu lék ani vakcína, proto má za následek vysokou úmrtnost.

Virus eboly
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Současná epidemie nemoci vypukla na konci ledna nejprve na jihu Guineje, ale postupně se rozšířila i do sousedních států Sierry Leone a Libérie. Podle agentury AP se jedná o neobvyklé místo výskytu, protože v minulosti se ebola vyskytovala spíše v centrální Africe.

Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Zatím poslední vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob. Polovina z nich zemřela.