Rozzuření Američané zastavili autobus s ilegálními imigranty

Los Angeles – Demonstranti v kalifornském městě Murietta zablokovali za dramatických okolností tři autobusy s ilegálními přistěhovalci, často dětmi. Nakonec je donutili odjet. Původně se tam měly vyřídit jejich žádosti o pobyt v USA. Protestujícím vadí, že lidé ze Střední Ameriky překročili hranici nezákonně a že by měli pobývat v zařízeních, která na to nejsou vybavená.

Demonstranti zablokovali autobus s ilegálními přistěhovalci (zdroj: ČT24)

Protestující při incidentu provolávali protiimigrační slogany. „Přeji si, aby Amerika byla opět Amerikou, protože není. Není to namířené jen proti Hispáncům. Každý musí postupovat v souladu se zákonem,“ prohlásila jedna z demonstrantek Ellen Meeksová.

Neuposlechli výzvy policie, aby se rozešli, policie se ale nepokusila demonstraci fyzicky ukončit. Zhruba po 25 minutách oba autobusy vycouvaly, otočily se a odjely. Zástupce imigračních úředníků Chris Harris uvedl, že imigranti budou pravděpodobně odvezeni do jednoho z dalších šesti úřadoven pohraniční stráže v okolí San Diega. 

Imigranti byli posláni letecky z Texasu do kalifornského San Diega. Dospělí a jejich děti, dohromady asi 140 osob, pak cestovali autobusem do zařízení v Murrietě. Podle Reuters je velmi pravděpodobné, že je imigrační úředníci v Murrietě nechají čekat na výsledek deportačního řízení na svobodě, ale pod částečným dohledem.  

Pyrrhovo vítězství místních vydrží ale jen dva dny, další várka imigrantů se čeká už v pátek. „Uvědomte si, že jsou to lidé. Prchají z oblastí, které jsou na tom hůř,“ uvedl starosta Murietty Alan Long. Jen dětí přišlo ze Střední Ameriky od října přes 50 tisíc. Utíkají před násilím gangů nebo za příbuznými. Hovoří se už o humanitární krizi.

Téma přistěhovalectví je v současnosti v USA velmi ožehavé. Prezident Barack Obama hodlá podniknout kroky na pomoc přistěhovalcům žádajícím o občanství. Návrh příslušné normy sice blokují republikáni, ale Obama ji chce dočasně nahradit exekutivními nařízeními.   

Obama zároveň jako vstřícné gesto vůči republikánům, kteří se obávají dalšího přílivu přistěhovalců do USA po případném schválení zákona, oznámil, že nařídil vyčlenit prostředky na posílení kontroly u americké hranice s Mexikem, kudy proudí do země hlavní část uprchlíků.