Vůdci Muslimského bratrstva přibylo k trestům smrti také doživotí

Káhira – Egyptský soud dnes poslal na doživotí do vězení vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Badího. Ten byl již dvakrát odsouzen k trestu smrti. Spolu s Badím dostalo doživotí i dalších 36 stoupenců nyní zakázaného islamistického hnutí. Všichni byli odsouzeni za podněcování násilí po loňském svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Jak uvedl server egyptského listu Al-Ahrám, velký muftí zároveň potvrdil rozsudky smrti nad dalšími deseti lidmi, kteří byli v nepřítomnosti odsouzeni již v červnu. Nejvyšší muslimská autorita státu se podle egyptských zákonů musí vyjádřit vždy ke všem hrdelním trestům. Rozsudek smrti byl tehdy v nepřítomnosti vynesen například nad vůdcem islamistů šajchem Abdarem Rahmánem Barrem či známým salafistickým kazatelem a přívržencem islamistů Muhammadem Abdalem Maksúdem. Maksúd utekl po svržení Mursího do Kataru.

Vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí byl přitom již dvakrát odsouzen k smrti. Naposledy před dvěma týdny kvůli loňským protestům v egyptské Mínje. Tehdy soud potvrdil tresty smrti 183 lidem. Stejný trest dostal spolu s třinácti dalšími lidmi i v jiném procesu, kde je obviněn ze vzpoury a vraždy při protestech. V souvislosti s demonstracemi, které propukly po loňském vojenském převratu, který odstavil Muslimské bratrstvo od moci, proběhly i další procesy. Celkem se týkaly více než tisíce lidí.

Muslimské bratrstvo vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňska Egyptu vládlo. Po vojenském převratu, který k moci vynesl současného prezidenta Abdala Fattáha Sísího, bylo zakázáno jako teroristická organizace.