Armáda získala další města, povstalci přesídlují do Doněcku

Doněck – Na východě Ukrajiny pokračuje vládní operace proti separatistům. Už včera se vojákům podařilo získat zpět Slavjansk, dnes připojili další města v okolí. Většina povstalců podle ministra vnitra na severu boj vzdala. Separatisté se ale podle aktuálních zpráv přesunuli do Doněcku, kde by se mohli opevnit. Dnes přitom přišli s prohlášením, že armáda ostřelovala raketami obytné budovy v Luhansku. Několik budov prý začalo hořet a několik osob bylo zraněno. Podle očitých svědků, které cituje agentura ITAR-TASS, byl cílem průmyslový objekt.

Ukrajinská armáda pravděpodobně útočila raketomety Grad, uvedly dnes milice povstalecké Luhanské lidové republiky. „Několik budov ve městě hoří. Jsou tam ranění a mnoho sanitek v ulicích,“ prohlásili představitelé povstalecké domobrany. Cílem útoku byl podle nich zjevně průmyslový objekt poblíž autobusového nádraží. Informaci ale zatím není možné stoprocentně potvrdit.

Armádě se dnes podařilo získat další opěrný bod povstalců – město Mykolajivka. Po bezmála 24hodinové bitvě se rebelové z Mykolajiy stáhli. Podle ministerstva obrany jich ukrajinští vojáci 50 zatkli a kolem 70 zemřelo. Boje za sebou nechaly spoušť na řadě domů patnáctitisícového městečka. Ukrajinská armáda jejich zničení přičítá na vrub proruským separatistům a tvrdí, že kyjevští vojáci mají zakázáno používat dělostřelectvo v zalidněných oblastech.

Kyjev sice v uplynulých dnech prohlašoval, že usiluje o obnovení klidu zbraní, ale povzbuzen sobotními útoky prezident Petro Porošenko zároveň slíbil pokračování ofenzivy proti povstalcům. Vláda v Kyjevě hovoří o jednom z největších vítězství od zahájení „protiteroristické“ operace v polovině dubna. 

Města, ve kterých probíhají protiteroristické operace
Zdroj: ČT24

„Jsem velmi vzdálen euforii. Situace zůstává velmi složitá. Teroristé se teď zabarikádují ve velkých městech,“ varoval v sobotu Porošenko. Úspěchy vládních sil mu prý ale daly za pravdu, když neprodloužil příměří, které vypršelo v pondělí. Separatisté klid zbraní nepodpořili a teď za to podle ukrajinského prezidenta „sklízejí zasloužený trest“.

Do Doněcku mezitím podle DPA dorazila větší povstalecká uskupení. Kolony, ve kterých byly i tanky a pancéřované vozy, byly v sobotu večer na příjezdových cestách do města. Povstalci nechtějí hovořit o své porážce. Ze Slavjansku prý neuprchli před armádou, ale pouze se v zájmu ochrany civilního obyvatelstva přeskupili, tvrdí předák separatistů Andrej Purgin. „Náš odpor nebyl zlomen,“ ujišťuje.

Armáda hlásí další dobytá města (zdroj: ČT24)