Povstalci se stáhli do Doněcku, místní jim slouží jako rukojmí

Kyjev - Ukrajinská vláda po Slavjansku hodlá obsadit další města, která dosud ovládali proruští rebelové. Ti teď stahují svá vojska do Doněcku a Luhansku. Prchající rebelové po cestě vyhodili do povětří tři mosty. Podle kyjevských médií za sebou zanechali velké množství ruských zbraní a munice. V noci prý ostřelovali některá stanoviště armády.

Ofenzívu vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakci na porušování vyhlášeného příměří. „Zdá se, že ukrajinská armáda se v nejbližších hodinách k rozhodující bitvě o Doněck nechystá,“ myslí si zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Milionový Doněck se stává po víkendu hlavním centrem protikyjevského odporu. V sobotu se do něj pod tlakem ukrajinských vládních vojsk stáhli povstalci ze své bašty ve Slavjansku, jehož dobytí bylo pro armádu prvním výraznějším úspěchem. Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko podle listu Ukrajinska pravda dnes vysvětloval, proč armáda rebely nezastavila. Podle něj nebylo možné tyto kolony ostřelovat, protože v nich „teroristé“ převáželi i rukojmí, včetně zajatých vojáků.

Povstalci nechtějí hovořit o své porážce. Ze Slavjansku prý neuprchli před armádou, ale pouze se v zájmu ochrany civilního obyvatelstva přeskupili, tvrdí předák separatistů Andrej Purgin. „Náš odpor nebyl zlomen,“ ujistil Purgin.

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk podle agentury Ukrinform na Facebooku napsal, že „teroristé“ během noci provedli řadu útoků na pozice sil „protiteroristické operace“. Pod jejich palbou se ocitly vládní jednotky u měst Amvrosijivka v Doněcké a Rubižne v Luhanské oblasti, ale žádné ztráty neutrpěly.

Z minometů prý vzbouřenci stříleli i na opěrný bod armády u hraničního přechodu Dovžanskij. Tři desítky vypálených granátů ale ani tady nikoho nezranily. Zato u města Kreminna v Luhanské oblasti byl při dalším ostřelování zraněn jeden voják. List Ukrajinska pravda napsal, že v Luhansku znovu duněla dělostřelba. Nad městem se také objevily bojové letouny a sirény upozornily obyvatelstvo, aby se uchýlilo do bezpečí. Podle informací na sociálních sítích nálety mířily na předměstí. Ve městě údajně hoří závod na výrobu asfaltu, čerpací stanice u autobusového nádraží, jedna kavárna a supermarket.

„Ukrajinští vojáci a pohraničníci plně kontrolují hranice s Ruskem,“ oznámil později v televizi zástupce šéfa bezpečnostní rady Mychajlo Koval, donedávna ministr obrany. Díky tomu prý už není možné, aby separatisté získali těžkou výzbroj „z vnějšku“, a také od minulého pátku ruská strana už nenarušuje ukrajinský vzdušný prostor.

Komentátor a publicista Jefim Fištejn:

„Obyvatelstvo Doněcku, Slavjansku bylo prakticky vzato jako rukojmí.“

Povstalci se v Doněcku usídlili ve vysokoškolských kolejích, obchody a banky jsou zavřeny. „Terorizují místní obyvatelstvo,“ řekl Dorazín. „Všichni se bojí, že začnou rabovat a pokud budou v úzkých, mohou brát i zajatce,“ dodal zpravodaj Českého rozhlasu. Mnoho civilistů proto Doněck opouští, velká část z nich má příbuzné na ruské straně hranice, mnoho lidí se ale také přesouvá do Kyjeva. „Ti lidé jsou ve velmi těžké situaci, nedá se říci, zda jich je více na ruské nebo ukrajinské straně, jde ale o desetitisíce lidí,“ uvedl Martin Dorazín.

Ukrajinská národní garda ve Slavjansku objevila sklad zbraní a střeliva

Ve Slavjansku, z něhož se separatisté o víkendu stáhli, nyní vojáci nalézají velké množství zbraní, které povstalci zanechali na různých místech. Podle zdrojů listu Ukrajinska pravda místní úřady například objevily stovku beden munice ráže 5,45 a 7,62 milimetru, ruční granátomety, přenosné protiletadlové rakety a také více než 60 protitankových řízených střel.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na Facebooku napsal, že ve sklepení jednoho slavjanského kostela měli „teroristé“ schovaný celý arzenál. Příslušníci Národní gardy tam podle něj našli nejnovější protiletadlové střely, miny a granátomety, všechno ruské výroby.

Úspěch ve Slavjansku, Kramatorsku a dalších městech dodal armádě sebevědomí a jednotky postupují dál. Zastavení ofenzivy nemá prezident Petro Porošenko v plánu. Podle něj musí separatisté zaplatit za to, že ignorují jeho mírový plán. „Než bude kontrolovatelně uzavřena ukrajinská hranice, tak nebude možné tuto válku ukončit,“ myslí si Fištejn.

Nejméně čtyři lidé byli hospitalizováni poté, co v noci na dnešek utrpěli zranění při střetu v centru Kyjeva na náměstí Nezávislosti, které bylo od loňského listopadu ohniskem protestů a vedlo k pádu proruského režimu. Podle prvních informací mělo jít o střelná zranění, později se ale ukázalo, že tomu tak není. Pozadí incidentu je zatím nejasné. Asi 40 maskovaných útočníků vtrhlo do majdanského tábora ve dvou skupinách. Údajně přitom honili lidi neslovanského vzhledu. Vyzbrojeni byli boxery, řetězy a basebalovými pálkami. Na začátku konfliktu se prý ale ozvaly i výstřely.