Merkelová: Německý dvojí agent může nalomit důvěru k USA

Berlín – Vztahy mezi Německem a Spojenými státy může narušit údajný dvojí agent, který v posledních dvou letech pracoval pro Spolkovou zpravodajskou službu, zároveň ale měl prodat Američanům přes dvě stovky dokumentů. Pokud se informace potvrdí, nalomí to podle kancléřky Angely Merkelové důvěru Německa k USA. Mluvčí německé vlády ale ujistil, že aféra neohrozí jednání mezi Evropskou unií a Spojenými státy o zóně volného obchodu.

Jedenatřicetiletého muže zatkla ve čtvrtek policie. Berlín stupňuje tlak na Washington, aby podezření vysvětlil. Aféra by mohla ještě více pošramotit vztahy mezi oběma zeměmi poté, co vyšlo najevo, že americká tajná služba masově sledovala elektronickou komunikaci německých občanů, včetně mobilního telefonu Merkelové.

Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí podle Reuters případ nechtěly komentovat. Americké velvyslanectví v Berlíně nicméně uvedlo, že o obviněních ví a že spolupracuje s německou vládou na tom, aby se zajistilo řádné vyřešení incidentu.

„Pokud se potvrdí pravdivost nařčení, pak je to podle mě v jasném rozporu s tím, co si představuji pod důvěrou naplněnou spoluprací mezi (tajnými) službami a partnery,“ uvedla kancléřka v prvním veřejném komentáři ke kauze.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier při dnešní návštěvě Mongolska poznamenal, že pokud by se podezření potvrdila, představovalo by to i z politického hlediska vývoj, při němž se nelze jednoduše vrátit „ke každodenní rutině“. Šéf diplomacie ale neupřesnil, co konkrétně by se na německo-amerických vztazích změnilo.

Německá vláda ale odmítá, že by podezření mohla mít vliv například na jednání o obchodní dohodě mezi EU a USA. „Američané jsou pro Německo důležitými partnery, a to i v ekonomickém smyslu, takže jednání o TTIP (transatlantické partnerství obchodu a investic) nejsou ohrožena nebo zpochybněna,“ tvrdí mluvčí německé vlády Christiane Wirtzová.