V čele Afghánistánu zřejmě stane bývalý šéf státní kasy Ghaní

Kábul - Podle předběžných výsledků afghánských voleb se prezidentem stane exministr financí Ašraf Ghaní. Získal 56 procent hlasů. Jeho soupeř, bývalý šéf diplomacie Abdulláh Abdulláh, oslovil přes 43 procent voličů. Oba kandidáti se ale navzájem obviňují z podvodů a falšování voleb. Abdulláhův mluvčí už označil výsledek voleb za nepřijatelný. Podle šéfa volební komise se konečný výsledek ještě může značně lišit.

Afghánským prezidentem zřejmě bude ekonom Ghaní (zdroj: ČT24)

Zveřejnění předběžných výsledků hlasování bylo kvůli obviněním několikrát odloženo. Předseda volební komise Júsaf Núristání upozornil, že po přezkoumání hlasů se ještě výsledky mohou výrazně změnit. „Oznámení předběžných výsledků neznamená, že kandidát, který je v čele, je vítězem, a je možné, že výsledek bude jiný poté, co prošetříme stížnosti,“ řekl Núristání novinářům.
  
Komise podle něj obdržela z Abdulláhova tábora žádosti o přepočítání hlasů ve více než 7 000 volebních místností kvůli podezřením z podvodů. „Nikdo nepochybuje o tom, že v afghánských volbách došlo k podvodu. Byl to chaos a organizovaný podvod. Do něho byla zapojena i nezávislá volební komise,“ tvrdí Abdulláh.

Ašraf Ghaní pochází z vážené paštunské rodiny, pracoval pro Světovou banku a je uznávaným ekonomem. Podporuje ho největší národnostní menšina - Paštunové. Abdulláha naopak volili hlavně Tádžikové. V prvním kole dokonce zvítězil.

Ašraf Ghaní
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Rahmat Gul

Hlavní téma? Co s americkými vojáky

Nového prezidenta čeká řada naléhavých rozhodnutí. Měl by například podepsat dohodu o setrvání amerického kontingentu po plánovaném stažení vojsk. „Musíme sloužit lidu, naším závazkem je obrana národních zájmů a suverénního Afghánistánu, ne osobních zájmů,“ říká pravděpodobný nový prezident.

Konečný oficiální výsledek voleb má být oznámen 22. července. Nový prezident
bude uveden do úřadu 2. srpna.

Od svržení Talibanu s pomocí americké invaze v roce 2001 vládl zemi více než 12 let Hamíd Karzaj, nejprve jako prozatímní hlava státu a poté jako řádně zvolený prezident ve volbách v letech 2004 a 2009.

Profil Ašrafa Ghaního

  • Narodil se v roce 1949 v afghánské provincii Lógare. Původem je Paštun.
  • Vystudoval Americkou univerzitu v libanonském Bejrútu a antropologii na Kábulské univerzitě. Po vpádu sovětských vojsk do Afghánistánu v roce 1979 odjel do USA, kde získal doktorát z antropologie na Columbijské univerzitě. V letech 1983 až 1991 přednášel na Univerzitě Johnse Hopkinse.
  • V roce 1991 se stal zaměstnancem Světové banky a pracoval na projektech v Číně, Indii a Rusku.
  • Do Afghánistánu se vrátil v roce 2001 a od ledna 2002 pracoval jako poradce prezidenta Hamída Karzaje. V této funkci spolupracoval s mezinárodními organizacemi, byl hlavním spojovacím článkem mezi humanitárními organizacemi a afghánskou prozatímní vládou. Mezinárodní organizace podrobil kritice kvůli vysokým částkám, které nabízejí za práci, a tak diskriminují místní orgány.
  • V letech 2004 až 2008 působil jako ministr financí v Karzajově vládě. V roce 2006 se o něm uvažovalo jako o možném nástupci generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.
  • Kandidoval již v prezidentských volbách v roce 2009, kdy se ziskem tří procent hlasů skončil na čtvrtém místě.
  • Více znám je v zahraničí než ve své vlasti. Platí za mezinárodně uznávaného ekonoma s pověstí temperamentního technokrata. Je předsedou komise, která má na starosti přebírání odpovědnosti za bezpečnost v zemi z rukou mezinárodní koalice.
  • Prestižní americký časopis Foreign Policy ho v roce 2010 zařadil do seznamu stovky nejvýznamnějších intelektuálů, kteří svým myšlením nejvíce ovlivnili běh současného světa.
  • Jeho manželka pochází z Libanonu a podle některých médií není muslimka. Mluvčí Ghaního prezidentské kampaně to však odmítl jako čirou spekulaci.