Začal soud s přáteli údajných bostonských atentátníků

Washington - Před soudem poprvé stanul Kazach Azamat Tažajakov, který měl mařit vyšetřování útoku v Bostonu. Kamarád údajného atentátníka Džochara Carnajeva tvrdí, že je nevinný, hrozí mu čtvrt století za mřížemi. Při útoku na běžecké klání zahynuli tři lidé a více než 260 osob bylo zraněno. Džochar měl útok provést se svým bratrem Tamerlanem.

Tažajakov čelí spolu s krajanem Diasem Kadyrbajevem obviněním, že po loňském atentátu na bostonský mezinárodní maraton na žádost svého spolužáka Carnajeva vyhodili z jeho pokoje na kolejích batoh s pyrotechnikou a přenosný počítač. „Obžalovaný a jeho spolubydlící podnikli všechny tyto kroky, tedy odstranění důkazů, ukrytí důkazů, z jednoho jediného důvodu, a to aby ochránili svého blízkého přítele Džochara Carnajeva,“ prohlásila v úvodním proslovu za obžalobu Stephanie Siegmannová z prokuratury.
  
Tažajakovův obhájce Nicholas Wooldridge řekl, že jeho klient z Džocharova pokoje odnesl jen svá sluchátka. „Dias je ten, kdo z pokoje batoh odnesl, ne Azamat. Azamat se nikdy toho batohu nedotkl,“ uvedl Wooldridge.
  
Obviněním čelí celkem čtyři kamarádi baratří Carnajevů. Proces s Kadyrbajevem začne zřejmě 8. září a 29. září pak soud s Američanem Robelem Philliposem, který se zodpovídá z údajného lhaní vyšetřovatelům. Čtvrtým je Chyruluzhan Matanov z Kyrgyzstánu, který podle obžaloby smazal ze svého počítače soubory potřebné pro vyšetřování a rovněž lhal policistům. Údajně také krátce po atentátech s bratry Carnajevovými povečeřel. Ačkoli není obviněn z podílu na útocích, hrozí mu až dvacet let vězení.

Carnajevovi hrozí trest smrti

Džochar Carnajev byl obviněn ve třiceti případech, vinu ale popřel. Podle obžaloby spolu s bratrem Tamerlanem 15. dubna 2013 v cíli mezinárodního maratonu umístil dvě bomby ukryté v černých pytlích. Tamerlan zemřel při přestřelce s policií, Džochara policie dopadla. Soud s ním má začít v listopadu. Hrozí mu trest smrti.