Boje na Ukrajině pokračují - čeká se boj o Doněck

Kyjev - Vzdušný prostor nad východem Ukrajiny je až do odvolání uzavřen. Zákaz se týká všech civilních letů. Právě na východě země pokračuje vojenská operace proti separatistům. Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti mezitím požádalo kyjevský soud, aby zakázal komunistickou stranu. Je podezřelá z toho, že separatisty podporuje. Boje v Doněcku pokračovaly i v noci. Povstalci ostřelovali stanoviště vládních sil. Prezident Petro Porošenko ale slíbil, že v Doněcku nebude nasazeno letectvo ani dělostřelectvo.

„Až dosud byl Slavjansk symbolem teroru a násilí. Dnes je Slavjansk symbolem svobodného Donbasu,“ prohlásil Porošenko. Ministr obrany Valerij Heletej zdůraznil, že jednostranné příměří ze strany ukrajinských sil zapojených do „protiteroristické operace“ už vyhlašováno nebude. „Prezident (Porošenko) to řekl jednoznačně. Jakékoli rozhovory budou nyní možné pouze tehdy, až povstalci definitivně složí zbraně,“ dodal v komentáři poskytnutém listu Ukrajinska pravda.  

Podle dopolední zprávy doněckých úřadů obyvatelé v noci hlásili střelbu prakticky ve všech obvodech. Proruští povstalci se už od víkendu stahují do metropolí separatistických oblastí, Doněcku a Luhansku, v nichž se hodlají postavit na tvrdý odpor. Rebelové kolem Doněcku ničí přístupové cesty - v pondělí ráno zničili tři mosty a večer podle dnešních informací poškodili železniční trať ve stanici Jasinuvata-Skotovata.  

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk podle ukrajinských médií sdělil, že vládní jednotky už mají plán „osvobození“ Doněcku a Luhansku. Odmítl, že by „teroristé“ mohli dostat nějakou pomoc, protože přístupové cesty k oběma městům jsou kontrolovány. Nicméně zaručil volný průchod civilnímu obyvatelstvu.

Povstalecké stráže v centru Doněcku
Zdroj: ČTK/AP/Dmitroj Lovetsky

„Premiér“ doněckých vzbouřenců Alexandr Borodaj ovšem podle ruských médií prohlásil, že se síly povstalců nepřipravují na pouhou obranu metropole „Doněcké lidové republiky“. Podle něj se přeskupují a chystají rozhodný protiúder. 

V Doněcku stále panují obavy, že pokračující vojenská operace může mít pro město tragické následky. Nasazení letectva a dělostřelectva by prý mohlo způsobit ekologickou katastrofu, protože při přerušení dodávek elektřiny hrozí zatopení šachet a voda může vystoupat až na povrch. Prezident Porošenko však nasazení letectva i dělostřelectva vyloučil. Starosta Olexandr Lukjančenko podle listu Ukrajinska pravda v této souvislosti řekl, že mu Porošenko slíbil, že v Doněcku „se nebudou uplatňovat stejné metody jako ve Slavjansku, Kramatorsku a Luhansku“. 

Ukrajinské úřady až do odvolání uzavřely vzdušný prostor pro civilní letectví nad východem země, kde pokračuje vojenská operace proti proruským separatistům. Mezinárodních tranzitních letů by se však opatření nemělo dotknout. Letecká služba totiž uvedla, že přelety vzdušným prostorem v dané oblasti jsou možné ve výškách nad 7900 metrů.

Exploze granátu zabila dva lidí v taxi 

Podle šéfa ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka separatisté v noci ostřelovali tři stanoviště vládních sil, nikoho ale nezranili. Tymčuk také informoval, že jednotky po „pečlivě naplánované a účinně provedené operaci osvobodily“ Konsťantynivku v Doněcké oblasti. Město je nyní pod plnou kontrolou armády.

Ukrajinská pohraniční služba podle agentury Interfax-Ukrajina uvedla, že v noci v Luhanské oblasti utrpělo zranění osm příslušníků pohraniční služby. Podle ukrajinských i ruských agentur v Luhansku dnes ráno zabily střepiny explozivního projektilu dvě osoby jedoucí v mikrobusovém taxi. Další čtyři lidé utrpěli zranění. 

V dalších východoukrajinských oblastech sousedících s Ruskem narůstají obavy z terorismu, kterého by se mohli dopouštět vzbouřenci utíkající před postupem vládních sil v separatistické Doněcké a Luhanské oblasti. Podle agentury Ukrinform bezpečnostní opatření nyní posilují úřady Sumské oblasti, které prý v poslední době zaznamenaly několikanásobně vyšší počet mužů ve věku 25 až 35 let opouštějících oblasti bojů.

Příhoda: Ukrajinskou armádu čeká hlavní úkol - dobýt Doněck (zdroj: ČT24)

O víkendu se ukrajinské armádě podařilo dobýt dvě významná města, která ovládali separatisté: Kramatorsk a Slavjansk. „Ten postup pokračuje dál a přidávají se i další města. Před ukrajinskou armádou však zůstává hlavní úkol, který spočívá v ovládnutí centra Doněcké oblasti: města Doněck. Jen chci upozornit, že ta města, která se podařilo o víkendu ovládnout, jsou mnohonásobně menší, než je Doněck, a je otázka, jakou taktiku ukrajinská armáda zvolí, protože velení nechce riskovat zničení tohoto města, nějaké plošné bombardování,“ uvedl ve Studiu ČT24 ředitel Ústavu východoevropských studií FF UK Marek Příhoda.

Hollande a Obama vyzvali Putina k tlaku na separatisty

V Bruselu dopoledne začala schůzka mezi zástupci zemí EU, evropskými institucemi, mezinárodními dárci a představiteli ukrajinské vlády o klíčových prioritách pomoci Ukrajině. O situaci na Ukrajině jednali i francouzský prezident Hollande a jeho americký protějšek Obama: oba vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina k tlaku na separatisty, aby přistoupili na dialog s Kyjevem. Shodli se, že trvalé vyřešení ukrajinské krize může být jen politické. Obama řekl Hollandovi, že v případě nedostatku vůle proruských separatistů k dialogu či příměří Spojené státy respektují postup ukrajinských úřadů k udržení pořádku a ochraně místních obyvatel.