OBRAZEM: Okinawa se potýká s bouří desetiletí, tajfun už zabíjel

Tokio - Japonský ostrov Okinawa zasáhla bouře desetiletí - tajfun Neoguri. Vyžádal si nejméně jednu oběť. Vítr dosahuje v nárazech rychlosti 260 kilometrů za hodinu. Tajfun už ochromil dopravu na jihojaponských ostrovech, kde muselo být evakuováno skoro 600 tisíc lidí. Zrušeny byly stovky letů.

Pro jižní japonské ostrovy včetně Kjúšú platí od pondělí nejvyšší stupeň varování. Jeden muž už zemřel poté, co jeho člun převrhly vysoké vlny, uvedla místní televize NHK. Místní vláda oznámila, že deset lidí bylo zraněno. Tajfun ničí budovy a vyvrací stromy i v metropoli Okinawy Naha. Veškeré venkovní aktivity zrušili také američtí vojáci, kteří mají na Okinawě základnu. 

Tajfun sice zeslábl oproti své původní intenzitě, kdy byl označován za supertajfun, ale nadále ho doprovází vítr o rychlosti přesahující 250 kilometrů za hodinu. Podle meteorologických předpovědí bouře míří k ostrovu Kjúšú a v dalších dnech by se měla přehnat také přes hlavní japonský ostrov Honšú.

Meteorolog Michal Žák 

„Neoguri znamená v překladu psík mývalovitý. Tak silný tajfun tak zkraje sezony v Japonsku je jev mírně neobvyklý. Hlavní sezona je až v září. Tajfun postupuje směrem na sever rychlostí kolem 20 kilometrů za hodinu, postupně se ale začne stáčet na severovýchod, na dráze je i Kjúšú, kde je velké množství obyvatel a dají se očekávat komplikace. Hlavní problém budou přívalové deště, kde dost pršelo a půda je nasycená. Tajfun ale už mírně zeslábl – nachází se na 3. stupni z pětistupňové škály. Na moři se tvoří až desetimetrové vlny. Naplňuje se předpověď z druhé poloviny minulého týdne.“

Nad pevninou by sice měl dál zeslábnout, tajfuny ovšem způsobují největší škody srážkami, které s sebou přináší. Důsledkem jsou pak sesuvy půdy a záplavy. Japonská meteorologická služba navíc varovala, že vlny na moři mohou dosáhnout výšky až 14 metrů.